Ingezonden persbericht


Persinformatie

Utrecht, 23 maart 2006

'Uganda Dichterbij' over wat 'gewone' mensen kunnen doen om situatie in Uganda te veranderen

Wat kunnen wij doen om de gruwelijke situatie in Noord-Uganda te veranderen? Hoe kunnen wij de politiek beïnvloeden? Deze vragen staan centraal tijdens de bijeenkomst 'Uganda Dichterbij' die Kerkinactie in samenwerking met oecumenische kerkgemeenschap De Ark organiseert op zaterdag 1 april in Hoofddorp. Politici, ZWO-groepen en de media gaan in gesprek over wat er gebeurd is en gebeuren moet.

Kathleen Ferrier, CDA Tweede kamerlid en woordvoerder ontwikkelings-samenwerking, Mirjam Blaak, de tijdelijk zaakgelastigde van Uganda en Peter Vermaas, Uganda kenner en journalist zullen deze middag hun visie geven op de recente ontwikkelingen in Uganda, met name in Noord Uganda. Annemarie Gehrels, plaatsvervangend directeur van Bureau Beleidsvorming Ontwikkelings-samenwerking(BBO) geeft tips en ideeën over hoe vrijwilligers het doen en laten van politici kunnen beinvloeden. Tijdens de middag is er geruime tijd voor het stellen van vragen vanuit het publiek.

Aanleiding:
Aanleiding voor de bijeenkomst is het verschijnen van het boekje Uganda dichterbij, waarin een impressie in foto's, dagboeknotities en gedichten staat van het bezoek van acht leden van de Mothers Union van de Orthodoxe Kerk in Uganda aan De Ark in Hoofddorp in mei 2005. Tijdens deze bijeenkomst wordt het boekje feestelijk gepresenteerd.

Noord-Uganda wordt al twintig jaar geteisterd door een van de gruwelijkste oorlogen van dit moment. Meer dan twintigduizend kinderen zijn ontvoerd en gedwongen om te werken als kindsoldaat of sexslaaf, en meer dan anderhalf miljoen mensen zitten onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen. Lange tijd kreeg deze oorlog internationaal nauwelijks aandacht. Dank zij lobby activiteiten van niet gouvermentele organisaties en kerken is het laatste jaar eindelijk internationale aandacht gekomen voor deze situatie. De oorlogshandelingen zijn het laatste jaar wel afgenomen, c.q. verplaatst naar Sudan en Congo, maar in de situatie van mensen is nog erg weinig verbeterd. Vrede is er echter nog niet, en volgens veel hulporganisaties in Uganda heeft het uitvaardigen van de arrestatiebevelen tegen de rebellenleiders van het Leger van de Heer (de LRA) de vrede alleen maar verder uit beeld gebracht.

Belangstellenden zijn van harte welkom. Deelname is gratis. Opgave via t.havinga@pkn.nl of rienwattel@deark.nu.

Plaats:
Oecumenisch Kerkcentrum De Ark, Muiderbos 36, Hoofddorp-Overbos Datum:
zaterdag 1 april 2006, 14.00 -17.00 uur
Organisatie: Oecumenische Kerkgemeenschap De Ark in Hoofddorp in samenwerking met Kerkinactie.

Noot voor de pers:
Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte welkom. Na afloop is er volop gelegenheid om vragen te stellen aan de inleiders. Voor meer informatie over het programma kunt u contact opnemen met Wim Brouwer, persvoorlichter Kerkinactie, 030-8801786 of 06-23 53 87 16. Graag van tevoren telefonisch aanmelden of via de mail: w.brouwer@kerkinactie.nl.

De sprekers:

* mw. mr. Mirjam Blaak, tijdelijk zaakgelastigde van Uganda in Nederland,
* Tweede Kamerlid mw. drs. Kathleen Ferrier (CDA)
* Peter Vermaas, freelance journalist, gespecialiseerd in Afrika. Hij werkte als (politiek) redacteur bij de weekbladen De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland. Tegenwoordig publiceert hij onder meer in NRC Handelsblad, OnzeWereld en het Belgische weekblad Knack. In 1999 verbleef hij voor langere tijd in de Ugandese hoofdstad Kampala.
* drs. Annemarie Gehrels, plaatsvervangend directeur BBO (Bureau Beleidsvorming Ontwikkelingssamenwerking)