Ingezonden persbericht


Inter Access en Gemeente Helmond ontwikkelen signaleringssysteem voor Zorg voor Jeugd-project Helmond

Presentatie proeftuin voor vroegtijdige signalering en registratie van risicokinderen aan Verdonk

Hilversum, 23 maart 2006 - ICT-dienstverlener Inter Access heeft samen met de Gemeente Helmond en dertien betrokken jeugdinstellingen een signaleringssysteem (Zorg voor Jeugd-systeem genoemd) ontwikkeld. Het systeem maakt deel uit van het initiatief van de Gemeente Helmond om de samenwerking tussen de jeugdinstellingen te verbeteren. Daarnaast kunnen risico's bij jongeren beter worden beperkt. Het systeem zal de komende maanden in een proeftuin worden gebruikt. Dit initiatief is 'geadopteerd' door minister Verdonk. Gisteren is de proeftuin aan haar gepresenteerd. Het systeem is bedoeld voor de vroegtijdige signalering en registratie van risicokinderen in de leeftijd van 0 tot 23 jaar. Hierdoor kunnen hulpverleners tijdig gerichte interventies doen. Het project maakt deel uit van de Operatie Jong, een programma van het kabinet om knelpunten in het jeugdbeleid op te sporen en verbeteringen te realiseren.

Zodra een hulpverlener de persoonsgegevens van een kind invoert in zijn of haar systeem, worden die via een automatische link geregistreerd in het Zorg voor Jeugd-systeem. Het signaleringssysteem bepaalt vervolgens of het kind al in het systeem bekend is. Zo ja, dan worden de instellingen die al bij de jongere zijn betrokken, automatisch via een mailbericht geïnformeerd over de registratie van de nog niet eerder betrokken instelling. Als de hulpverlener vervolgens een probleemsituatie bij een kind constateert, voert hij of zij een signaal in het systeem in. Het signaal omvat onder andere één van de vier vooraf gedefinieerde signaaltypes die de mate van noodzaak tot coördinatie aangeven. Hierop kunnen hulpverleners actief informatie uitwisselen en duidelijke afspraken maken over taken, verantwoordelijkheden en tussentijdse afstemming.

Als verschillende instellingen de jeugdige in behandeling hebben, geeft het systeem aan welke instelling de activiteiten coördineert. Hiervoor zijn door de 13 deelnemende partijen duidelijke afspraken gemaakt. Als Bureau Jeugdzorg al betrokken is geweest bij de hulpverlening, krijgt deze instelling automatisch de coördinerende rol. In andere gevallen is Algemeen Maatschappelijk Werk verantwoordelijk. De verantwoordelijke instelling kan alle zorgafspraken vastleggen in het systeem en beschikt daarmee over de mogelijkheden om te controleren of afspraken worden nagekomen. Bovendien hebben hulpverleners met het systeem toegang tot verschillende overzichten op scherm of in print.

Willem Beelen, directeur Publieke Sector en Zorg bij Inter Access: "Inter Access werkt vanuit een thematische aanpak, waarbij ICT wordt ingezet als 'enabler' om te kunnen inspelen op trends en ontwikkelingen in het publieke domein en het zorgdomein. Onze propositie bestaat uit oplossingen gerelateerd aan deze thema's, waardoor de techniek feitelijk ondergeschikt wordt gemaakt. Mede door onze ervaring met de ontwikkeling van (cliënt)volgsystemen voor andere partijen konden we een waardevolle bijdrage leveren aan het project van de Gemeente Helmond."

###

Over Inter Access
Inter Access is een zelfstandige Nederlandse ICT-dienstverlener met ruim 800 medewerkers, die zich richt op organisaties van middelgrote omvang in de publieke sector, finance en handel en industrie. Vanuit de divisies Consulting & Technology, Outsourcing en Vertical Solutions bieden we onze klanten integrale ICT-oplossingen op basis van standaardcomponenten dan wel op basis van maatwerk, of door de inzet van mensen met hoogwaardige kennis en ervaring. Inter Access kiest bewust voor het toepassen van op standaarden gebaseerde technologie van de toonaangevende leveranciers IBM, Microsoft, Oracle, SAP en HP. Daardoor zijn krachtige partnerships gegroeid en ontvangt Inter Access jaar na jaar prestigieuze innovatieprijzen.