Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Verkopers: 2006 goed jaar om woning te verkopen

DEN HAAG, 23 maart 2006 ­ De verwachtingen van huizenverkopers voor het komende jaar zijn in het eerste kwartaal van 2006 positiever geworden (van -13 naar -11,9). Met name de vraag naar huizen wordt rooskleuriger ingeschat dan in het laatste kwartaal van 2005, blijkt uit de VBO Woonindex. Bijna alle andere aspecten van de verkopersindex worden negatiever beoordeeld dan in het laatste kwartaal van 2005. De verkopersindex staat in het eerste kwartaal van 2006 op -7,7 (-5,2 in het vierde kwartaal van 2005).

De VBO Woonindex staat dit kwartaal op -7,5 (in het vierde kwartaal van vorig jaar op -3,1), waarmee de stemming van consumenten over de huidige markt gemiddeld genomen licht negatief is. De stijging die zich in het vierde kwartaal van 2005 voordeed, is daarmee ongedaan gemaakt. Zowel kopers als verkopers zijn minder te spreken over het economische klimaat voor het kopen en verkopen van een woning. Toch beoordelen beide partijen de economische situatie in Nederland beter dan in het vierde kwartaal van 2005.
De vraag naar bestaande koopwoningen wordt door verkopers positiever ingeschat dan in het vorige kwartaal. Ook over de hypotheekrente hebben verkopers positieve verwachtingen. De positieve stemming van de verkopers is ook terug te vinden in het percentage verkopers dat het een geschikt moment vindt om een woning te verkopen. Het merendeel, 57 procent, vindt het een goed moment voor verkoop.

De kopersindex staat in het eerste kwartaal van 2006 op -7,2 (-1,1 in het vierde kwartaal van 2005). Voor het eerst worden de onderhandelingsmogelijkheden negatief beoordeeld door de kopers. Ook de prijs die voor woningen wordt gevraagd, is beduidend slechter beoordeeld dan het kwartaal ervoor.
Kopers vinden het net als het vorige kwartaal nog wel een geschikt moment om een woning te kopen (ruim 67 procent). Kopers blijven verder positief over de aantrekkelijkheid van het hypotheekrentepercentage. Michiel Goofers, secretaris/directeur van VBO Makelaar: 'De lage hypotheekrente en de hypotheekrenteaftrek houden de vastgoedmarkt stevig overeind. Het is dus belangrijk dat kopers positief blijven over het hypotheekrentepercentage. Door de gunstige hypotheekrente is kopen is nog altijd voordeliger dan huren.'

Hans Donkers, directeur van EIM Stratus, ziet de toekomst ondanks de licht negatieve stemming van woonconsumenten niet somber in. 'Wat de index in de toekomst doet, hangt af van de financiële situatie van het huishouden en wat de economie doet. De rente zal ongetwijfeld een keer gaan stijgen, dat moment vreest de consument. Als de economie tegelijkertijd aantrekt kan dat een mooie compensatie zijn. Ook de discussie in de media over de aftrek van de hypotheekrenteaftrek is terug te vinden in de Woonindex. Elke keer als de discussie oplaait in de kranten en op televisie, zien we dat meteen terug in de stemming en dat beïnvloed de resultaten.'

-------

VBO Woonindex
De VBO Woonindex meet de stemming van consumenten over de huidige woningmarkt. De VBO Woonindex geeft één cijfer voor het huidige klimaat op de woningmarkt en één cijfer voor de verwachtingen voor het komende jaar.
De Woonindex bestaat uit twee onderdelen, te weten een kopersindex (de mening van consumenten die op dit moment zoeken naar een woning of dit op korte termijn willen gaan doen) en de verkopersindex (de mening van consumenten die op dit moment of binnenkort hun woning willen verkopen). Op het moment dat er meer positief gestemde kopers en verkopers zijn, is de VBO Woonindex positief (met een maximum van 100, indien iedereen positief gestemd is). Op het moment dat er meer negatief gestemde kopers en verkopers zijn, is de VBO Woonindex negatief (met een maximum van -100, indien iedereen negatief gestemd is).
Het onderzoek wordt uitgevoerd door EIM Stratus in opdracht van makelaarsvereniging VBO Makelaar.

Het EIM rapport over de VBO Woonindex is ter inzage te vinden op www.vbo.nl onder het menu WoonindeVoor inlichtingen over dit persbericht kunt u contact opnemen met VBO Makelaar, Michiel Goofers, secretaris/directeur, Braillelaan 6, 2289 CM Rijswijk. Tel: 070-3458703, mobiel 06-53745877. Woordvoerder van EIM-Stratus is Drs. Hans Donkers, 079-3430160.

Met vriendelijke groet,
Anna van der Gaag

VBO
(Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed)
Braillelaan 6
2289 CM Rijswijk

Postbus 17330
2502 CH Den Haag

Tel: 070-3458703
Fax: 070-3106511

TIP:
In Nederland zijn inmiddels ca. 800 makelaars aangesloten bij de VBO. Het actuele woningaanbod kunt U vinden op www.vbo.nl Zakelijke informatie over VBO vindt u op www.vbozakelijk.nl