Gemeente Enschede

Werkbezoek Minister Verdonk aan multiprobleem jongeren

donderdag 23-03-2006

Vandaag, donderdag 23 maart, heeft minister Verdonk een tweede werkbezoek gebracht aan haar adoptiegemeente Enschede in het kader van de Jong Overeenkomst. De rode draad in het werkbezoek werd gevormd door de knelpunten in de hulpverlening aan jongeren met zware meervoudige problematiek. Netwerkstad en de Provincie Overijssel stuurden hierover op 13 december 2005 een 'Rode Brief' aan het Projectbureau Operatie Jong.
Tijdens haar bezoek sprak Verdonk met jongeren uit deze doelgroep die onder andere deelnemen aan het project 'Dug Out'. Daarna bracht zij een bezoek aan ATC 'De Helling', waar zij een gesprek had met jongerenwerkers uit verschillende voorzieningen die begeleiding en hulpverlening bieden aan de groep jongeren met multiproblemen.

Met het aanwijzen van het onderwijs, de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening en de Jeugdgezondheidszorg (GGD) als uitvoerende regisseurs, de ontwikkeling van Zorg Advies Teams op scholen en de aansluiting op de wijkzorgteams heeft Enschede haar bestuurlijke regie op het terrein van jeugdbeleid en -zorg momenteel grotendeels adequaat ingevuld. In relatie tot de multiprobleemgroep gaat er qua regie, wetgeving en financiering echter veel fout. Het betreft een groep jongeren in de leeftijd van circa 15 tot 20 jaar met problemen op het gebied van onderwijs (niet op school en geen diploma), gezondheid (psychische problemen, verslaving), werk (uitkering), justitie (reclassering) en huisvesting (dak/thuisloos). In Enschede gaat het dan naar schatting om 50 tot 100 jongeren die nu gebruik maken van voorzieningen als de Dug Out, de Tukker, ATC, Coach-project, T-Team en TOV. Sinds de invoering van de Wet op de Jeugdzorg (2005) komt alleen geïndiceerde zorg in aanmerking voor provinciale budgetten. Indicatiestelling voor deze groep is echter een groot probleem. De eindverantwoordelijkheid en de regievoering ten aanzien van deze groep is onduidelijk. Daarom werkt de gemeente Enschede in Netwerkstadverband, samen met de Provincie Overijssel, aan een regionaal (Twents) concept van zorg, begeleiding en huisvesting. Naar aanleiding van de 'Rode Brief' heeft Operatie Jong ondersteuning hierbij toegezegd. Eind dit jaar moet een nieuwe (experimentele) aanpak voor deze groep jongeren van start gaan. De betrokken instellingen (o.a. Jarabee, ATC en Humanitas) zijn overigens zelf ook al, op verzoek van de gemeente, gestart met het ontwikkelen van meer samenwerking.


---