FNV KIEM

Hallo Kamer en Kabinet: emancipatie is niet af
Een brief van vijf kantjes heeft de FNV gestuurd naar de vaste kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid over alle mogelijke emancipatie-onderwerpen. Donderdag overlegt de Tweede Kamer over de voortgang van het emancipatiebeleid met minister De Geus.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius: Het is zon lange lijst geworden, omdat er nauwelijks meer gepraat wordt over de achterstand van vrouwen. Alle themas worden bij elkaar geveegd voor dit overleg. Dat komt door De Geus, die de emancipatie als voltooid heeft verklaard, maar het is ook de schuld van de Kamer, die het er prompt bij heeft laten zitten. Alles waar ooit debat over was, lijkt iedereen nu koud te laten. Dat is echt zorgelijk.

Want het komt dus niet vanzelf goed. Neem nu gelijk loon. Hoewel we er al jaren aandacht voor vragen, verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen. Dat is het meest wiskundige bewijs dat emancipatie niet af is. Maar ook met de arbeidsparticipatie van vrouwen is het niet best gesteld, want die is de laatste jaren eerder afgenomen dan toegenomen. Nog zon graadmeter voor achterstand. En dan hebben we het nog niet over de levensloopregeling, de toegang tot kinderopvang, het zwangerschapsverlof voor zelfstandigen.Ik kan nog wel even doorgaan. Goed emancipatiebeleid is broodnodig, aldus Jongerius, en het kabinet laat het er bij zitten. Als je zegt dat we de talenten van vrouwen hard nodig hebben, dan kan je daar niet mee weg komen.
---