Unicef



Nigeria: zonneklep bij poliovaccinatie cadeau 23 maart 2006, Lagos - Nigeria is het laatste land in Afrika waar polio voorkomt. Het kende vorig jaar 801 ziektegevallen; de hoogste van de wereld. Om polio ook hier voor altijd uit te bannen, heeft de regio een nationaal vaccinatieplan in gang gezet. Unicef, de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) en andere organisaties ondersteunen dit plan.

Cadeautje bij de poliovaccinatie: een zonneklep. Foto: Unicef Nigeria/Jaulmes
Cadeautje bij de poliovaccinatie: een zonneklep. Foto: Unicef Nigeria/Jaulmes

Vorige week werd een tweede serie vaccinatiedagen afgesloten. Meer dan 40 miljoen kinderen hebben het poliovaccin gekregen. Om dit voor elkaar te krijgen is echt alles op alles gezet. Vaccinatieteams gingen huizen langs, bezochten marktkramen en gingen met bootjes naar eilandjes voor de kust, zodat ze geen kind zouden overslaan. In totaal hebben 138.200 medewerkers van het vaccinatieplan 45 miljoen poliovaccins meegekregen.

Zonneklep cadeau
De vaccinatieteams die naar de eilandjes voor de kust van Nigeria gingen, moesten het doen met een handgetekend kaartje om de weg te vinden. Elk dorp op de eilanden werd bezocht. De huizen van de families met gevaccineerde kinderen werden met krijt gemarkeerd en de kinderen zelf kregen paarse inkt op hun vingers. Plus een cadeautje: een zonneklep met daarop de tekst: 'ik word beschermd door de enorme kracht van het poliovaccin'.

De bevolking wordt al die vaccinatierondes tegen polio wel eens beu, zegt Unicef-medewerker Caroline Akosile. "Op allerlei manieren leggen we het belang ervan uit, onder andere via dorpshoofden, religieuze leiders en de organisatie van marktvrouwen."