Gemeente Capelle a/d IJssel

Persbericht PvdA: Collegevorming van start

De fractie van de Partij van de Arbeid neemt het advies van de informateur, de heer Lex Cachet, over. Wij willen de informateur bedanken voor het vele werk in de afgelopen twee weken en kijken terug op een geslaagde informatieperiode.

Na fractieberaad op 21 maart is de algemene conclusie dat het advies aansluit bij de gevoelens van de fractie en daarnaast een aantal concrete aanknopingspunten heeft voor de volgende fase.

In eerste instantie gaan wij nu onderzoeken of er een college van Partij van de Arbeid, Leefbaar Capelle en de VVD te vormen is voor de komende collegeperiode. Een college in deze samenstelling doet recht aan de verkiezingsuitslag. De twee partijen die zetels gewonnen hebben nemen plaats in het college, en daarnaast kan er de komende vier jaar met 21 zetels (van de in totaal 33) op een ruim voldoende draagvlak in de raad gerekend worden.

Ook de aanbeveling om in eerste instantie over de inhoudelijke hoofdpunten te gaan praten wordt overgenomen. In het advies van de informateur worden verschillende onderwerpen opgesomd die door de acht partijen in de gesprekken als belangrijk naar voren zijn gebracht.

Ook voor de Partij van de Arbeid is een aantal van deze onderwerpen zo belangrijk dat ze naar onze mening goed uitgewerkt moeten worden voor de komende collegeperiode.

Uiteraard zijn dat werkgelegenheid en armoedebeleid, maar ook volkshuisvesting, sport en het Isala-theater zullen bij ons hoog op de agenda staan.

De lijn die de PvdA heeft ingezet, om via een informateur te werken aan draagvlak voor het te vormen college, zullen wij in overleg met de beoogde collegepartners proberen vast te houden.

Dit betekent dat wij gaan voorstellen dat er in de komende weken regelmatig terugkoppelingen zullen komen over de bereikte onderhandelingsresultaten of programmatische uitgangspunten. Daarnaast wil de PvdA in de eerste formatiebijeenkomst onderzoeken of het mogelijk is de overige vijf partijen tijdens het formatieproces de kans te geven om op de inhoud te reageren.

Op donderdag kunnen alle partijen dit advies van de informateur in hun fractie bespreken en zullen er zo spoedig mogelijk na donderdag de eerste afspraken gemaakt worden om tot een programmatische uitwerking te komen.

Rene Binnendijk zal namens de PvdA in de volgende fase optreden als formateur.

Het is de bedoeling van de PvdA om in de formatieperiode zoveel mogelijk op hoofdlijnen te werken en te streven naar de installatie van een nieuw college op maandag 10 april.