Socialistische Partij

Uitstel invoering leerrechten voor studenten onvermijdelijk

23-03-2006 * Uitstel van invoering van leerrechten in het hoger onderwijs is onvermijdelijk. Dat betoogt SP-Kamerlid Fenna Vergeer vanmiddag in de Kamer. In de sector is totaal geen draagvlak voor leerrechten, het voorstel is ondoordacht en bovendien toont onderzoek aan dat de kosten voor de instellingen met 45 miljoen euro zullen toenemen.

Met de leerrechten wil staatssecretaris Rutte de financiering van het hoger onderwijs vergaand veranderen. In plaats van bekostiging van de instelling, krijgen studenten een soort strippenkaarten waarmee zij kunnen shoppen bij hogeschool en universiteit. Hiermee hoopt Rutte de concurrentie tussen instellingen te vergroten en de student aan te zetten tot prijsbewuste onderwijsconsumptie.

Fenna Vergeer Het draagvlak voor spoedige invoering van leerrechten is tot het nulpunt gedaald. Het rapport van Berenschot, waaruit blijkt dat de kosten voor de instellingen enorm zullen toenemen, heeft daar fors aan bijgedragen. De HBO-raad wijst alle extra kosten resoluut van de hand. Universiteiten en studentenorganisaties (VSNU, ISO en LsvB) zien invoering in 2007 niet meer zitten. Vergeer: "Het is buitengewoon onverstandig om een wet in te voeren die betrokkenen niet willen. Daarmee kweek je alleen maar weerstand. Uitstel is noodzakelijk, want het voorliggende voorstel moet beslist nog eens goed worden bekeken."

Vergeer snapt dat Rutte haast wil maken vanwege zijn vermoedelijke overstap naar het fractievoorzitterschap van de VVD. Als de leerrechten worden uitgesteld, betekent het dat Rutte niets heeft klaargespeeld op onderwijs. "Maar dat is beter dan krampachtig een slechte wet invoeren. Rutte moet voorkomen dat mensen zeggen: het liet hem koud dat hij het hoger onderwijs overhoop haalde want hij kreeg toch een andere baan."