Gemeente Heerlen

Veiligheid de klok rond
24-uurs cameratoezicht en meldpunt

Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heerlen heeft ingestemd met uitbreiding van het cameratoezicht. De beelden van de camera's in Heerlen Centrum, Heerlerheide en Hoensbroek worden naar verwachting eind mei 24 uur per dag, 7 dagen per week rechtstreeks uitgekeken. Daarnaast komt er een 24-uurs meldpunt waar burgers terechtkunnen voor spoedmeldingen. Hiermee is de gemeente Heerlen dag en nacht bereikbaar voor haar burgers.

Momenteel worden de beelden van de bestaande camerasystemen gedeeltelijk rechtstreeks uitgekeken en gedeeltelijk opgenomen. Op het moment dat de nieuwe dag- en nachtopvang in De Klomp start, worden de beelden 7 dagen per week, 24 uur per dag uitgekeken. Dit gaat naar verwachting eind mei 2006 in. De beelden worden door medewerkers van Bureau Handhaving uitgekeken in de nieuwe meldkamer, die in De Klomp ingericht wordt.

Het doel van het 24-uurs cameratoezicht is het verbeteren van de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de Heerlense burgers. Nu de drugsoverlast in het centrum dankzij o.a. cameratoezicht weer beheersbaar is, kunnen de camera's tevens ingezet worden voor andere doeleinden. Voorbeelden daarvan zijn het intensiveren van handhaving bij foutparkeren, graffiti, vervuiling, geweld of jongerenoverlast.

Het college heeft verder besloten om, zodra het 24-uurs cameratoezicht operationeel is, een servicenummer in te stellen waar burgers 24 uur per dag, 7 dagen per week terechtkunnen voor het melden van overlast en klachten over de openbare ruimte. Het gaat hier onder andere om een uitbreiding van de bereikbaarheid van het huidige Meldpunt 045- 560 4000. Voor opvolging van de klachten zorgen de medewerkers van Bureau Handhaving en de afdeling Beheer en Onderhoud.

Het college heeft hiertoe besloten in het kader van het optimaliseren van de publieke dienstverlening van de gemeente. Door de uitbreiding hoopt de gemeente de veiligheid, het veiligheidsgevoel en de tevredenheid van de Heerlense burgers over de gemeente te vergroten.

Het gaat in eerste instantie om een proef voor de duur van een jaar. Na afloop hiervan wordt bekeken of het 24-uurs cameratoezicht structureel ingevoerd wordt.

HEERLEN, 23 maart 2006
Concernstaf Communicatie
Francine Pelzers
(045) 560 40 70
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s

---- --