Landelijk Werkverband Voortijdig Schoolverlaten

Landelijk werkverband vsv

Landelijk Werkverband Voortijdig Schoolverlaten

Op 21 maart is in Utrecht besloten om een nieuwe landelijke organisatie op te richten, die zich sterk wil maken voor een effectieve aanpak van voortijdig schoolverlaten: het Landelijk Werkverband Voortijdig Schoolverlaten. Voorzitter Carry Roozemond: 'Het wordt tijd dat mèt ons wordt gepraat in plaats van over ons.'

Initiatiefnemers voor het Werkverband zijn de RMC-coördinatoren (Regionale Meld- en Coördinatiepunten voortijdig schoolverlaten) in samenwerking met de Taskforce Jeugdwerkloosheid. De RMC's voeren de taak uit om zicht te krijgen en houden op schooluitval en hebben een coördinerende taak ten aanzien van het scala aan instanties waar een voortijdig schoolverlater mee te maken kan krijgen (bijvoorbeeld scholen, CWI, sociale dienst, jeugdhulpverlening). Doel is ervoor te zorgen dat de jongere zo mogelijk alsnog zijn of haar school afmaakt, omdat jongeren zonder diploma zwak staan op de arbeidsmarkt.

De in EU-verband afgesproken (Lissabon-)doelstelling om in 2010 tot een forse daling van het aantal voortijdig schoolverlaters te komen zal bij ongewijzigd beleid niet gehaald worden. De problematiek van voortijdig schoolverlaten staat op dit moment terecht hoog op de politieke en publieke agenda, maar volgens het Werkverband worden er belangrijke kansen gemist. Het vraagstuk van teveel jongeren zonder startkwalificatie op de arbeidsmarkt is zodanig maatschappelijk zorgwekkend, dat de RMC's zich aangesproken voelen om de landelijke overheid en landelijke organisaties te voeden met ervaringen en suggesties vanuit de uitvoeringspraktijk.

Het Werkverband is een actief, voor beleidsmakers beschikbaar expertisenetwerk, van waaruit gevraagd en ongevraagd adviezen over landelijke verbeteracties worden verstrekt. Daarbij wordt samengewerkt met 'natuurlijke bondgenoten' als Ingrado (voorheen Landelijke Vereniging van Leerplicht Ambtenaren) en de VNG. De eerste afspraken met de meest betrokken ministeries, OCW en SZW, zijn al gemaakt. Speerpunten, waar het Werkverband zich in 2006 op richt, zijn onder andere de afstemming van versnipperde wet- en regelgeving en gebrekkige registratie en monitoring van jongeren.