Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 23 maart 2006

Europees Parlement wil gratis Europees Kindertelefoonnummer

In het Europees Parlement is onlangs besloten een gratis driecijferig nummer voor de Kindertelefoon in heel Europa door te voeren. 'Dat is goed nieuws voor kinderen in Europa' zegt Rafael van Crimpen, woordvoerder van de Kindertelefoon in Nederland. 'Niet overal in de EU een gratis driecijferig kindertelefoonnummer voor kinderen beschikbaar. Drie cijfers zijn makkelijk te onthouden. Bovendien kan elk kind vanaf elke plek in Europa met hetzelfde nummer een kindertelefoon bellen' Ook de Europarlementariërs zijn blij met het aangenomen voorstel, zo blijkt op www.Politiek4Kids.nl (een website over politiek voor kinderen).

'Wat mij betreft komt het er zo snel mogelijk', aldus Jules Maaten van de VVD EP-fractie.

'Kinderrechten zijn mensenrechten. De Europese Unie moet binnen de bestaande programma's ruimte maken voor een Europese Kindertelefoon. Het geld is er, de beslissing van het Europese Parlement ook, dus nu is het aan de Europese Commissie om actie te ondernemen.' Aldus Emine Bozkurt van de PvdA EP-fractie.

'Kinderen verdienen deskundig en begrijpelijk advies over wat zij aan hun problemen kunnen doen. Europa is er voor haar burgers, vooral voor haar meest kwetsbare burgers, dat moet geen loze kreet zijn', aldus Ria Oomen-Ruijten van de CDA EP-fractie.

Lizzy Gröner die de verklaring samen met Child Helpline International (de koepel van alle Kindertelefoons in de wereld) initieerde: 'Eurocommisaris Fratini erkent het verzoek van het Europees Parlement en belooft hier in de zomer van 2006 op terug te komen. Elk kind in Europa moet gratis toegang hebben tot een Kindertelefoon.' In Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Estland en België zijn al driecijferig gratis kindertelefoonnummers. Nederland heeft sinds 1992 een gratis Kindertelefoonnummer van 8 cijfers: 0800-0432. Op dit moment is nog onbekend wanneer het gratis Europese nummer er komt.

Perscontacten:
Rafael van Crimpen, Landelijk Bureau Kindertelefoon, telefoon 06 - 14 27 95 71 Het landelijk Bureau Kindertelefoon is onderdeel van de MOgroep, brancheorganisatie voor de Jeugdzorg. Perscontacten: Peter Schavemaker, redacteur/initiatiefnemer www.Politiek4Kids.nl, telefoon 06-50 46 86 11