Gemeente Amsterdam

Onderzoek Bos en Lommer

Gemeentelijke Ombudsman start onderzoek naar stemprocedure

23 maart 2006
---
Persbericht Het Dagelijks Bestuur van het Stadsdeel Bos en Lommer heeft de ombudsman verzocht een onderzoek in te stellen naar de wijze waarop de stembureaus in het stadsdeel de stemprocedures hebben gevolgd. Aanleiding was een notitie van de voorzitter van het hoofdstembureau over de gang van zaken bij een aantal stembureaus.

Na gesprekken met de stadsdeelsecretaris van Bos en Lommer, de fungerend voorzitter van het hoofd- en centraal stembureau en de voorzitter van het hoofdstembureau van het stadsdeel heeft de Gemeentelijke Ombudsman besloten een onderzoek te starten.

Strijdig

De voorzitter van het hoofdstembureau heeft waargenomen dat kiezers in Bos en Lommer directe ondersteuning kregen van begeleidende personen bij het uitvoeren van de stemprocedure of dat de begeleidende personen de procedure uitvoerden en niet de kiezers zelf. Dit is in strijd met de Kieswet.

Inmiddels heeft de ombudsman alle voorzitters van de stembureaus een informatieverzoek toegestuurd. Na ontvangst van de reacties zal de ombudsman enkele voorzitters uitnodigen voor een hoorzitting.

Resultaat

Het resultaat van het onderzoek zal voorgelegd worden aan het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel. De ombudsman verwacht het onderzoek voor de zomer af te ronden met de publicatie van een rapport waarin hij zijn conclusies weergeeft. Indien daartoe aanleiding is, zal hij aan het rapport een aanbeveling verbinden.