Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 23-3-2006
Ref.: F01-1/417/AtH/IE

Rapport 'Gelijke rechten voor iedereen!'

Vroeger dacht men dat mensen met verstandelijke beperkingen niets zelf kunnen beslissen. Nu weten we dat dit niet klopt. Iedereen kan zijn eigen keuzes maken. Inclusion Europe heeft enkele brochures uitgebracht over de rechten van mensen met verstandelijke beperkingen.

Mensen met verstandelijke beperkingen hebben dezelfde rechten als andere mensen. Maar soms is het voor hen moeilijk om beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld als zij de consequenties van hun beslissing niet kunnen overzien. Om mensen met verstandelijke beperkingen te beschermen tegen ongewilde, vervelende gevolgen van een beslissing, is het mogelijk om een vorm van wettelijke vertegenwoordiging in te stellen. Uit onderzoek van Inclusion Europe blijkt dat deze rechtsbescherming in de 25 lidstaten van de Europese Unie op zeer verschillende wijze wordt ingevuld. Het onderzoek en discussies met leden van Inclusion Europe maken duidelijk dat mensen met verstandelijke beperkingen in alle landen problemen ondervinden bij toegang tot rechten en justitie.

In het rapport 'Gelijke rechten voor iedereen!' worden de belangrijkste principes aangegeven voor Europese en nationale regels voor rechtsbescherming, wettelijke vertegenwoordiging en handelingsonbekwaamheid. Er is onderzoek gedaan naar de wettelijke positie van mensen met verstandelijke beperkingen. Een van de conclusies is dat het onjuist is om mensen met verstandelijke beperkingen door een rechtbank zonder meer handelingsonbekwaam te laten verklaren. Dit is discriminatie. Het benoemen van een wettelijk ondersteuner of vertegenwoordiger mag dan ook niet betekenen dat alle rechten van de persoon met een beperking worden ontnomen.

De brochure 'Je rechten als burger' is een eenvoudig leesbare uitgave voor mensen met verstandelijke beperkingen over wat het betekent om rechten te hebben. In deze brochure vertelt Inclusion Europe over de beste manier om mensen met verstandelijke beperkingen te ondersteunen zodat ze zelf over hun eigen leven kunnen blijven beslissen en toch bescherming kunnen krijgen. "Het is niet altijd makkelijk om zelf te beslissen. Soms weet je wat je wilt. Maar soms weet je het echt niet. Dan kun je hulp gebruiken. Wij vinden dat iedereen zijn eigen keuzes moet kunnen maken. Er zijn wetten om mensen te beschermen. Maar in die wetten staat ook welke hulp er is voor mensen die moeite hebben zelf beslissingen te nemen." aldus Inclusion Europe.

De brochure 'Europese Richtlijn voor gelijke behandeling in arbeid en beroep' wil mensen bewust maken wat discriminatie op het werk is. In eenvoudige taal wordt uitgelegd wat je moet doen als je gediscrimineerd wordt op het werk. "Iedereen moet op het werk gelijke kansen krijgen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je baas moet zorgen voor aanpassingen als je een handicap hebt. En de overheid moet zorgen voor goede voorlichting hierover. Wordt je gediscrimineerd, dan kun je een klacht indienen."

Bovenstaande publicaties zijn ontwikkeld door Inclusion Europe. Ze konden worden gemaakt dankzij de steun van de Europese Commissie (Anti-discrimination Action Programme). De brochures zijn zonder kosten te bestellen bij de Federatie van Ouderverenigingen, T 030 2363767 of utrecht@fvo.nl. Verzendkosten worden in rekening gebracht.

Noot voor de redactie,