Gemeente Breda

Nieuwe bestemming voor oude locatie Para

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de uitvoering van de noodzakelijke aanpassingen aan het gebouw op het Van Coothplein 39.

De benedenzaal wordt verhuurd aan Marc Grottendieck die daar uiteenlopende culturele activiteiten gaat organiseren. Hij exploiteert ook theater de Grott aan de Haagweg. Voor de gemeente waren er meerdere overwegingen om het gebouw in gebruik te blijven houden. Een belangrijke reden is dat er een tekort is aan ruimte voor culturele activiteiten, terwijl het beleid er juist op gericht is cultuur in de gemeente te stimuleren.

Het gebouw zal in dit kader een behoorlijke aanpassing en onderhoudsbeurt ondergaan. Met name door de onzekerheid over de definitieve bestemming is er gedurende jaren zeer terughoudend omgegaan met onderhoudsbudgetten. Nu gebruik voor de komende jaren gegarandeerd is, wordt het gebouw weer op zo kort mogelijke termijn in goede staat gebracht.

De benedenzaal, die van oudsher al functioneerde als minitheater en geruime tijd als poppodium dienst heeft gedaan, kent beperkte gebruiksmogelijkheden. Niettemin is het gelukt om een huurder te vinden die voor de benedenzaal een uitstekende vervolgbestemming heeft gevonden. Marc Grottendieck gaat de zaal exploiteren voor uiteenlopende culturele activiteiten. Onder zijn beheer zal er, ook teruggrijpend op de oorspronkelijke bestemming, sprake zijn van een mini- theater in de ruimste zin van het woord. In het toekomstige programma is niet veel ruimte voor popmuziek, maar wel voor alle andere culturele activiteiten.

De bovenverdiepingen zijn, buiten huisvesting aan de huidige gebruikers, beschikbaar als bufferruimte om nood aan ruimte binnen het maatschappelijk vastgoed in de gemeente op te kunnen vangen. Deze ruimtes zijn geschikt als bedrijfsruimte, hoewel er met name geluidstechnisch beperkingen zijn aan deze ruimtes. Als kantoorruimte daarentegen zijn ze zeer geschikt.

Binnen de gemeente bestaan mogelijkheden om aan alle noodzakelijk te verlenen vergunningen op kort termijn tegemoet te komen, om de start van het `vestzaktheater' zo snel mogelijk te realiseren.

Breda, 23 maart 2006