Erasmus MC


22-03-2006: Laatste baby Generation R geboren

Prenatale fase afgerond; eerste promoties in mei

In januari van dit jaar is de laatste baby van Generation R geboren. In dat kader sloten de onderzoekers gisteren formeel de eerste - prenatale - fase af van het grootschalige en langlopende onderzoek onder zo'n 10.000 deelnemertjes. 25.000 echo's, 19.000 buisjes bloed, 80.000 mililiter urine en 160.000 vragenlijsten moeten meer inzicht geven in welke factoren tijdens de zwangerschap de gezonde ontwikkeling van kind tot jong volwassene bevorderen of verstoren.

Opvallende eerste bevindingen zijn de verschillen tussen diverse bevolkingsgroepen in geboortegewicht van de baby's. Kinderen van Surinaamse moeders zijn met gemiddeld 3100 gram het lichtst. De baby's van Marokkaanse moeders hebben, met gemiddeld 3500 gram, het hoogste geboortegewicht. De bijzondere samenstelling van Generation R maakt dit opmerkelijke verschil zichtbaar. Alle belangrijke etnische groepen in Rotterdam zijn in het onderzoek vertegenwoordigd. Uit ander onderzoek bleek al dat het aantal vroeggeboorten en de sterfte rondom de geboorte hoog is onder allochtonen. Van de 1000 Rotterdamse allochtone zwangeren in 2001, verloren gemiddeld 16.2 vrouwen hun baby vanaf 22 weken zwangerschap of in de eerste levensweek. Onder de autochtone Rotterdamse bevolking ligt dat aantal op 12.4. De onderzoekers van Generation R bestuderen de exacte achterliggende oorzaken voor deze verschillen. De resultaten daarvan worden volgend jaar verwacht.

Uniek in Nederland
Generation R startte in december 2001 en zal twintig jaar lang een generatie Rotterdamse kinderen volgen in hun ontwikkeling van kind tot jong volwassene. Met het grote aantal deelnemers en de uitgebreide gegevensverzameling is het onderzoek uniek in Nederland. De eerste fase concentreerde zich op bijna 10.000 baby's vanaf twaalf weken zwangerschap en hun aanstaande ouders. Zowel de vaders als de moeders vulden vragenlijsten in, die in vijf talen werden uitgestuurd (Nederlands, Engels, Turks, Frans en Portugees). Van elke baby werden gedurende de zwangerschap drie echo's gemaakt om de groei te kunnen meten. Verder is urine verzameld van de moeders in de zwangerschap, is na de geboorte van het kind navelstrengbloed verzameld en zijn bloedmonsters afgenomen van ouders en het kind.

Focusgroep
Van alle deelnemers wordt een groep van 1200 kinderen en hun ouders in de komende twintig jaar intensiever gevolgd. Deze kinderen worden uitgenodigd voor onderzoek in het onderzoekscentrum van Generation R. Van hen wordt gedurende de loop van het onderzoek extra lichaamsmateriaal verzameld, zoals bloed en speeksel. Hun motorische ontwikkeling wordt gevolgd met tests en een bewegingsteller. Hun lichamelijke ontwikkeling wordt gevolgd met behulp van bijvoorbeeld een dexa-scanner die de botten en de vetontwikkeling in beeld brengt. Daarnaast worden echo's gemaakt van het hart, de nieren en - op de leeftijd van zes weken - zelfs van de hersenen. In juni van dit jaar start binnen deze groep het onderzoek onder de driejarige kinderen dat zich op de gedragsontwikkeling richt.

Eerste promoties in mei 2006
Generation R richt zich globaal op vier aandachtsgebieden: Groei en ontwikkeling, Gedrag en gedragsstoornissen, Ziekte en ongevallen en Zorg en zorggebruik. De ontwikkeling van obesitas op de kinderleeftijd en de invloed van alcoholconsumptie en roken tijdens de zwangerschap op de groei van het kind zijn voorbeelden van onderzoeken binnen het aandachtsgebied Groei en ontwikkeling. Binnen het tweede aandachtsgebied worden bijvoorbeeld psychische klachten van ouders en de gevolgen daarvan voor het kind onderzocht. In het derde aandachtsgebied richten onderzoekers zich onder andere op de ontwikkeling van het afweersysteem van kinderen. En zo wordt binnen het vierde aandachtsgebied de kwaliteit van verloskundige zorg en het effect van screening op astma gerelateerde klachten onderzocht. Inmiddels zijn al 25 onderzoekers bezig met hun promotieonderzoek op basis van gegevens uit Generation R. De eerste twee promoveren eind mei van dit jaar.

Generation R is een samenwerkingsproject van het Erasmus MC, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de GGD Rotterdam e.o., de Stichting Thuiszorg en de Stichting Trombosedienst en Artsenlaboratoria Rijnmond (STAR). Generation R heeft een onmisbare medewerking en ondersteuning van huisartsen, verloskundigen, consultatiebureaus, gynaecologen en kinderartsen in de Rotterdamse ziekenhuizen.