Gemeente Breda

Breda investeert in windenergie

windmolen_kln.gif

Het college van burgemeester en wethouders van Breda gaat onderzoeken hoe de gemeente nog meer gebruik kan maken van windenergie.

Het onderzoek bestaat uit twee delen. In het eerste deel brengt de gemeente in kaart waar windturbines het beste geplaatst kunnen worden. In het tweede deel onderzoekt het college wat er voor nodig is om windturbines geplaatst te krijgen. Dat is de kern van de projectdefinitie Windturbines die het college deze week heeft vastgesteld. Voor dit onderzoek trekt het bestuur 12.800 uit.

Dit extra onderzoek is nodig omdat Breda in 2010 5% van de energievraag uit duurzame energiebronnen wil kunnen leveren. Dit komt overeen met de landelijke doelstelling. Op dit moment bedraagt het percentage duurzame energie ongeveer 2,5% van de totale energievraag in Breda. Bij voortzetting van het huidige beleid komt dit percentage uit op zon 3,5% in 2010. Het college zal in oktober 2006 de conclusies van dit onderzoek bekendmaken.

Huidige locaties Op dit moment is er al een windturbine op de locatie Nieuwveer, langs de A16 ten noorden van Breda. Op deze locatie heeft de gemeente verder plannen voor twee extra turbines. Daarnaast wil de gemeente om bij Hazeldonk, langs de A16 ten zuiden van Breda, drie tot zes windturbines te plaatsen.

Breda, een energieneutrale stad Een van de doelstellingen in de Milieuvisie Breda 2015 is om van Breda een energieneutrale stad te maken. Dit betekent dat de energievraag sterk wordt gereduceerd en dat de resterende energievraag uit duurzame bronnen wordt gedekt. Windenergie is daar een van. De gemeente heeft van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) subsidie gekregen om naar deze doelstelling toe te werken.

De klimaatverandering door de uitstoot van broeikasgassen is een internationaal probleem. De belangrijkste oorzaak is de uitstoot van CO2 bij de verbranding van fossiele brandstoffen. De beste manieren om de CO2-uitstoot terug te dringen, zijn het beperken van het energieverbruik en gebruikmaken van duurzame energiebronnen.

Breda, 23 maart 2006