Gemeente Dordrecht


---

Uitvoering Flora- en faunawet in Dordrecht

Gemeente stelt gedragscode op

Marc van Wijnen

Dordrecht stelt een gedragscode op die schade aan beschermde planten en dierensoorten moet voorkomen. Werkzaamheden door of in opdracht van de gemeente krijgen zo min mogelijk effect op planten en dieren op het Eiland van Dordrecht.
Dordrecht wil voldoen aan de eisen van de Flora- en faunawet. Om de wet uit te voeren moet er afstemming plaatsvinden tussen ruimtelijk ingrijpen, het beheer en onderhoud van de openbare ruimte en de natuur. In plannen en projecten (zoals bouw en sloopvergunningen) speelt de bescherming van de planten en dieren in toenemende mate een grote rol. Door bijvoorbeeld de aanwezigheid van de Kleine Modderkruiper moet voor vrijwel elk project in Dordrecht ontheffing worden aangevraagd bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De gedragscode geeft Dordrecht vrijstelling aan de ontheffingsprocedure.

Instrumenten
Volgens de Flora- en faunawet mogen de planten en dieren niet verstoord, beschadigd of verontrust worden. Door het ontwikkelen en invoeren van instrumenten die voortvloeien uit de gedragscode voldoet de gemeente aan de eisen van de wet. Zo kan bijvoorbeeld een overzichtskaart van beschermde soorten opgesteld worden en een coördinator natuurwetgeving worden aangesteld. Welke instrumenten Dordrecht definitief gaat inzetten, wordt in een later stadium bepaald.

Efficiëntie
De gedragscode die de gemeente opstelt, zorgt voor efficiëntie in de bedrijfsvoering zodat de investering zichzelf terugverdient. De gedragscode moet uiteindelijk door het ministerie van LNV worden goedgekeurd.

Redactie
Marc van Wijnen
Communicatie

telefoon (078) 639 6934

email mja.van.wijnen@dordrecht.nl

Informatie
Irma Zanders
Stadsontwikkeling, beleid
telefoon (078) 639 6847