Gemeente Deventer

Week 12, 23 maart 2006

Deventer zet milieu op de kaart
College STELT mILIEUPROGRAMMA 2006 VAST

Het college van burgemeester en wethouders van Deventer heeft het milieuprogramma 2006 en het milieuverslag 2005 voorlopig vastgesteld. Hierbij houdt het college rekening met de adviezen van de Adviesraad Natuur en Milieu.

Wat zijn de speerpunten?

Speerpunten van het nieuwe Milieubeleidsprogramma zijn:
* Meer energiebesparing bij nieuwbouwprojecten en herstructureringslocaties

* Het ondersteunen van initiatieven van mens- en milieuvriendelijke woningbouwprojecten

* Het realiseren van ecologische verbindingszones in het buitengebied

* Aandacht voor duurzaamheid bij het nieuwe Stadskantoor
* Meer aandacht voor ecologische kennis binnen de gemeentelijke organisatie.

Deze onderwerpen zijn met name gebaseerd op het toenemende besef dat juist lokaal klimaat/energiebeleid de basis vormt van de aanpak om de wereldwijde klimaatopwarming tegen te gaan. Ook meer aandacht voor en behoud van de natuurwaarden in de gemeente is noodzakelijk om verdere achteruitgang van de natuur tegen te gaan.

Ten slotte heeft de gemeente als lokale overheid ook een belangrijke voorbeeldfunctie bij duurzaam/energiebewust bouwen. Het nieuwe Stadskantoor kan hier een bijdrage aan leveren.

Naast deze inbreng van de Adviesraad is het onderwerp luchtkwaliteit actueel geworden. Europese regelgeving verlangt ook van gemeenten de nodige maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. In 2006 zal daarom een gemeentelijk actieplan luchtkwaliteit worden vastgesteld.

Deze onderwerpen zijn opgenomen in het gemeentelijke Milieubeleidsprogramma 2006 dat op de agenda staat voor de Politieke Markt op 5 april. Het college legt daarna op 19 april het milieuverslag 2005 en het beleidsprogramma 2006 voor aan de gemeenteraad voor definitieve vaststelling.

Wat is bereikt in 2005?

Het milieuverslag 2005 is opgebouwd uit vijftien milieuonderwerpen. Per onderwerp is een overzicht van de werkzaamheden die vorig jaar uitgevoerd zijn. Met betrekking tot het thema bodem zijn bijvoorbeeld 33 ondergrondse tanks verwijderd. In het kader van Groen is een start gemaakt met het herstel van het Worpplantsoen. In het Rijsterborgherpark is de zogenoemde ravelijn hersteld: de bult in het midden van het park waar onder meer een natuurstenen trap is aangelegd.

Voor wat betreft natuur en ecologie is er onder meer een eerste aanzet geleverd voor de uiteindelijke realisatie van een ecologische verbindingszone van de landgoederengordel rondom Diepenveen naar het Oostermaet. In de ecologische verbindingszones is het beleid gericht op ontwikkeling en behoud van natuurwaarden.
In het kader van het onderwerp verkeer en vervoer zijn in heel Europa activiteiten georganiseerd om wat te doen aan het probleem van het groeiende autoverkeer. Ook Deventer heeft actief aan deze week van de vooruitgang deelgenomen. Immers de manier waarop wij ons verplaatsen heeft niet alleen grote gevolgen voor ons milieu, de veiligheid en leefbaarheid van de wijken, maar ook voor de gezondheid.

Publicatiedatum: 23-3-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 23 maart 2006