KNHS


Sportvereniging nu al vrijgesteld van arboregels voor vrijwilligers 23/3/2006

ARNHEM - Sportverenigingen zijn vanaf 15 maart vrijgesteld van de arboregels voor hun vrijwilligers. Dat heeft staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten, vooruitlopend op de wijziging van de Arbowet die in 2007 moet ingaan. Alleen de bescherming tegen zeer ernstige risico's blijft gehandhaafd.

De versoepeling die voor alle organisaties die gebruik maken van vrijwilligers geldt, zorgt voor minder administratieve lasten. Een regel die vervalt is bijvoorbeeld de verplichting om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te maken (behalve waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen). Ook hoeven vrijwilligersorganisaties geen preventiemedewerker en bedrijfshulpverleners aan te stellen. Vrijwilligers binnen de sportvereniging blijven wel wettelijk beschermd tegen zeer ernstige risico's, die grote gevaren voor de gezondheid met zich meebrengen. Enkele voorbeelden zijn valgevaar (bijvoorbeeld bij de restauratie van een clubhuis), het werken met gevaarlijke stoffen en biologische agentia (zoals virussen of vaccins) of met professioneel vuurwerk. Ook blijven aanvullende bepalingen voor gezond en veilig werken van kracht voor kwetsbare groepen die extra bescherming nodig hebben. Het gaat om jeugdige vrijwilligers tot 18 jaar en vrijwilligers die zwanger zijn of borstvoeding geven. Overigens vallen de vrijwillige brandweer en politie buiten de vrijstelling. Voor hen blijft de Arbowet van toepassing. Dat is ook het geval voor mensen die vanuit een uitkering op proef gaan werken en voor betaalde werknemers bij een vrijwilligersorganisatie.

De vrijstellingsregeling is op 15 maart 2006 in werking getreden. Desondanks benadrukt de WOS dat gezond werken en gezond sporten in het kader van de veiligheid en gezondheid van de vrijwilligers, maar ook van derden zoals bezoekers en leden, natuurlijk wel van belang blijft. Niet eens zozeer omdat de regels dit bepalen, maar meer vanuit het belang, zorgplicht en verantwoordelijkheid van de sportvereniging. Hulpmiddel daarbij is de verenigings-RI&E die de WOS heeft ontwikkeld. Kijk voor meer informatie op www.werkenindesportvereniging.nl / documentatie / sportverenigingen en BHV.

Bron: WOS (Werkgevers Organisatie in de Sport)