Politie Hollands Midden presenteert jaarcijfers over 2005:

Meer aanhoudingen in Hollands Midden

Politie Hollands Midden heeft door haar prestaties in 2005 bijgedragen aan de lokale veiligheid. Het aantal aangehouden verdachten is gestegen en het aantal geregistreerde incidenten is afgenomen. Vooral het aantal geweldsincidenten en woninginbraken is in 2005 gedaald. Door verhoogde inspanning is het woninginbrakenrisico in de regio gedaald naar 7.5 per 1000 woningen, het laagste niveau in 10 jaar. Dit concludeert het korps na het bekend worden van de (criminaliteits)cijfers over vorig jaar. Naar aanleiding van de uitkomsten van de Politiemonitor Bevolking zal 2006 en verder in het teken staan van burgertevredenheid.

In 2005 is het autonome werkaanbod voor Politie Hollands Midden, net als in 2004, afgenomen. Het totale aantal incidenten is gedaald met 2% en het totale aantal aangiftes met 3%. Ondanks een lager werkaanbod heeft het korps wel meer verdachten kunnen aanhouden. Deze resultaten dragen bij aan een hogere veiligheid in regio Hollands Midden. De daling van incidenten is ook zichtbaar bij de beleidsthema's geweld, woninginbraken en jeugd. Ten aanzien van geweld scoort het aangiftepercentage, het aanhoudingspercentage en het oplossingpercentage hoger dan in 2004, terwijl het aantal incidenten juist met 4% is afgenomen. De productiviteit en effectiviteit van het korps op deze thema's is in 2005 dus toegenomen. Kon vorig jaar al worden gemeld dat het laagste aantal woninginbraken sinds 1994 werd gemeten, in 2005 is het aantal woninginbraken nog verder gedaald, met 5%. Daarenboven scoort het aangiftepercentage en het aanhoudingspercentage hoger dan in 2004. De incidenten op de thema's zware misdrijven, diefstal en verkeer zijn afgenomen met respectievelijk 10%, 6% en 5%. Alleen met betrekking tot het thema milieu zijn de bij de politie bekende incidenten met 7% toegenomen.

Aangeleverde verdachten

Het Regionaal Convenant laat een groeipad zien van 2002 tot en met 2006, de vier loopjaren van het convenant. De doelstelling voor 2006 voor het aantal aangeleverde rechtbankzaken is 9.555. Dit is 1.700 zaken meer dan in 2002, het jaar dat het convenant is afgesloten. In het convenant is afgesproken dat in 2005 Politie Hollands Midden 65% van de groei van 1.700 moet hebben gerealiseerd. Deze doelstelling is met 9465 zaken in 2005 ruimschoots behaald.

Burgertevredenheid

In het kalenderjaar 2005 is wederom een Politiemonitor Bevolking uitgevoerd, ditmaal met tegenvallende resultaten over het laatste politiecontact. Het is opvallend dat eenderde van de burgers heeft aangegeven niet tevreden te zijn over het laatste politiecontact. Objectieve cijfers tonen aan dat het in Hollands Midden veiliger is geworden. In 2005 is door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een onderzoek uitgevoerd naar burgertevredenheid en de beleving daarvan, specifiek op de thema's tevredenheid van het laatste politiecontact en beschikbaarheid van de politie. De bevindingen hiervan zijn vastgelegd in het rapport Actieve Wederkerigheid. Hoofdconclusie is dat ontevredenheid van burgers over het optreden van politie vooral zit in hoe de politie de burger tegemoet treedt en hoe de politie reageert -of nalaat te reageren- op inbreng van burgers. Het jaar 2006 en verder zal daarom voor Politie Hollands Midden in het teken staan van het verbeteren van burgertevredenheid.

Resultaatgericht korps

Politie Hollands Midden werkt resultaatgericht aan veiligheid en leefbaarheid in de samenleving. Politiewerk is vooral afhankelijk van beschikbare informatie. In 2005 is dan ook veel energie gestoken in het op orde brengen van de informatiehuishouding van de politie. Met het oprichten van de nieuwe Dienst Informatie zet Politie Hollands Midden een belangrijke stap in verbetering van de infrastructuur en professionalisering van informatieverwerking.

Doelmatig contact met burger

Komende periode zal gericht zijn op een positiever en actiever contact met de burger. De politie ontleent haar legitimiteit voor een groot deel aan de tevredenheid van burgers. Politie Hollands Midden gaat de dialoog met de burger aan om van daaruit het politieoptreden te verbeteren. Het centrale thema hierbij is actieve wederkerigheid: inwoners van Hollands Midden ervaren dat het contact met de politie daadwerkelijk tot (re-)actie leidt.

Politie Hollands Midden maakt zich sterk dat doelstellingen die landelijk worden vastgesteld in het Regionaal Convenant een zinvolle bijdrage leveren aan veiligheids- en leefbaarheidsvraagstukken. Targets en doelstellingen zijn geen doel op zich, maar slechts een middel om veiligheid te verbeteren.

Het volledige jaarverslag van Politie Hollands Midden is vanaf 3 april 2005 te lezen op de internetsite van Politie Hollands Midden: www.politie.nl/hollands-midden