KNHS


Beeld van Ramiro herplaatst op KNHS-centrum 23/3/2006

HARDERWIJK/ ERMELO (KNHS) - Op woensdag 22 maart heeft het beeld van de wereldberoemde hengst Ramiro een nieuwe plek gekregen. De eigenaar van het beeld, de Animal Sciences Group van Wageningen UR, heeft het in bruikleen gegeven aan de KNHS en het KWPN, als vertegenwoordigers van de Nederlandse paardenwereld. Het beeldhouwwerk is gemaakt door kunstenares Marina Radius.

Na de beëindiging van de activiteiten van het Proefbedrijf voor de Paardenhouderij te Lelystad moest er een nieuwe bestemming worden gevonden voor het beeld. In onderling overleg is besloten om 'Ramiro' een plek te geven in het hart van paardenminnend Nederland, het KNHS-centrum te Ermelo. Het beeld werd opnieuw onthuld in aanwezigheid van prof. dr. ir. Ruud Huirne, algemeen directeur van ASG-WUR, vice-voorzitter Jaap Werners van de KNHS en Jos van Campen, bestuurslid van het KWPN. Ook de direct betrokkenen bij de herplaatsing van Ramiro's beeltenis, beeldhouwster Marina Radius, ing. Jan Visch (manager praktijkcentra ASG-WUR), Wim Bonhof (KNHS) en ing. Johan Knaap (KWPN) waren aanwezig.

De wereldberoemde dekhengst Ramiro overleed op 30 juli 1995 op 30-jarige leeftijd in zijn stal op het toenmalige Proefbedrijf voor de Paardenhouderij in Brunssum. Hij had een imponerende internationale loopbaan als springpaard en dekhengst achter de rug. Een belangrijk deel van zijn leven was Ramiro eigendom van de Nederlandse staat. Uit de opbrengsten van zijn dekdienst is een deel van het paardenpraktijkonderzoek betaald. Ook heeft hij rechtstreeks bijgedragen aan de ontwikkeling van het verzenden van vers gewonnen sperma, dat een enorme kwaliteitsimpuls voor de Nederlandse fokkerij betekende. Na zijn overlijden zijn tevergeefs pogingen gedaan om een ontheffing van het verbod op het begraven van dieren te verkrijgen. Bij de Rendac in Son is Ramiro in een aparte ketel gecremeerd. Zijn as is bijgezet in de sokkel van het beeld dat nu een nieuwe plaats heeft gevonden naast het wedstrijdterrein op het KNHS-centrum in Ermelo.

Bron: KWPN