Cap Gemini Nederland



PERSBERICHT

Utrecht, 23 maart 2006

Sterke afhankelijkheid van kolen bedreigt doelstellingen op milieugebied

China moet tot 2020 $180 miljard extra investeren in energiemarkt

Door de sterke vraag naar elektriciteit, moet China tot 2020 $180 miljard extra investeren in de energiemarkt. Dit blijkt uit het onderzoek 'China Electricity Market 2006' dat Capgemini in samenwerking met EDF en de China Electricity Council uitvoerde. Vanaf 2020 is er 280 extra gigawatt (GW) aan productiecapaciteit nodig boven de geplande 950 GW. Volgens Capgemini biedt dit belangrijke kansen voor buitenlandse investeerders in de Chinese elektriciteitsmarkt. Uit het onderzoek blijkt tevens dat de sterke afhankelijkheid van kolen ervoor zorgt dat China mogelijk niet kan voldoen aan de milieudoelstellingen die in 2005 zijn opgesteld.

Het onderzoek van Capgemini is gebaseerd op interviews met senior utility executies, regelgevers, buitenlandse investeerders en industrie-experts. De consumptie van elektriciteit in China zal van 2010 tot 2020 toenemen door de economische groei, de hogere levensstandaard en extra investeringen door de groei van industrieën. Dit zal ertoe leiden dat er 280 extra GW aan productiecapaciteit nodig is. In totaal behelst dit een extra investering van $180 miljard in de Chinese elektriciteitsmarkt.

Volgens de onderzoekers van Capgemini biedt de extra vraag naar capaciteit belangrijke kansen voor buitenlandse investeerders in de Chinese elektriciteitsmarkt. De laatste jaren zijn deze investeringen sterk afgenomen als gevolg van de beperkte winstgevendheid. Beleidsmakers verwachten nu een nieuwe generatie van directe internationale investeringen waarbij managementexpertise wordt gecombineerd met state-of-the-art technologie. Buitenlandse industriële en engineering bedrijven kunnen bijvoorbeeld voordeel behalen van de groeiende markt door overeenkomsten te sluiten om technologiekennis over te dragen.

De Chinese overheid heeft aangegeven dat het probeert om de grote afhankelijkheid van op kolen gestookte capaciteit te verlagen naar 68% in 2010 en naar minder dan 60% in 2020. Cees Ribbers, vice-president Energy & Utilities bij Capgemini stelt: "Het onderzoek wijst uit dat het onwaarschijnlijk is dat China haar afhankelijkheid van kolen in de nabije toekomst verlaagt. Volgens onze bevindingen zullen de op kolen gestookte centrales nog steeds 71% van het totale aanbod in 2010 uitmaken en 65% in 2020. Het wordt dus moeilijk om aan de eisen te voldoen die in 2005 zijn vastgelegd in de 'Chinese law for renewable energies'." Kernenergie blijkt een interessante optie om de brandstoffenmix aan te passen aan de behoeften van China. De doelstelling is om vanaf 2020 40 GW aan geïnstalleerde nucleaire capaciteit te bereiken.

Voordat de Chinese elektriciteitsmarkt effectief kan opereren, moeten er volgens Capgemini nog een aantal zaken veranderen. Berend Olde Rikkert, onderzoeksleider Energy & Utilities bij Capgemini: "Voordat buitenlandse investeerders kunnen profiteren van de kansen op de Chinese elektriciteitsmarkt moet een versnelde deregulering in de regio plaatsvinden. Ook moeten nationale en lokale bedrijven die elektriciteit opwekken fuseren, zodat ze sterker staan en samen kunnen werken aan nieuwe investeringen en de implementatie van technologische innovaties."

Over Capgemini
Capgemini, een van de meest toonaangevende aanbieders van consulting-, technology- en outsourcingdiensten ter wereld, werkt op een unieke manier samen met zijn klanten. Deze werkwijze noemt Capgemini de "Collaborative Business Experience". Door zich te richten op gezamenlijk succes en het behalen van aantoonbare toegevoegde waarde helpt Capgemini bedrijven bij het ontwikkelen van nieuwe groeistrategieën, het optimaal benutten van de mogelijkheden van technologie, en te groeien als gevolg van een krachtige samenwerking. Capgemini heeft wereldwijd ongeveer 61.000 medewerkers in dienst en realiseerde in 2005 een omzet van 6,9 miljard euro. Meer informatie over afzonderlijke disciplines, vestigingen en onderzoek is te vinden op www.nl.capgemini.com

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie
Capgemini, Lucas Stassen, woordvoerder
Telefoon: 030 689 52 81, Mobiel: 06 417 25 315
E-mail: lucas.stassen@capgemini.com