Provincie Limburg

Proef met Health Buddies om vakantiebezoek onder mensen met chronische ziekte te bevorderen

De Provincie Limburg en Sananet BV gaan 50 Health Buddies plaatsen bij hotels en vakantiecentra in Limburg. Hotel Brughof in Kerkrade krijgt binnenkort de eerste aansluiting. De Provincie wil een jaar lang onderzoeken of telebegeleiding toegevoegde waarde heeft voor het stimuleren van het toerisme in Limburg onder de sterk groeiende doelgroep met een ernstige, chronische aandoening.

Het gaat in eerste instantie om mensen met hartfalen, diabetes, COPD en zwaarlijvigheid. Door de begeleiding op afstand maakt het geen verschil of de patiënt thuis of met vakantie is. Doel van het gebruik van de Health Buddy is om chronische patiënten een veilig gevoel te geven en zo weinig mogelijk hinder te laten ondervinden van hun ziekte. Dat is van grote betekenis voor de kwaliteit van hun leven. Nederland telt inmiddels 1,2 miljoen mensen met een chronische ziekte. Door de vergrijzing zal dit aantal in de komende jaren snel stijgen met tienduizenden patiënten per jaar oplopen.

Senioreneconomie
Het proefproject maakt deel uit van de samenwerking van de drie ziekenhuizen in Zuid Limburg in het Telemedicine Centrum Limburg. Het TCL wordt mogelijk gemaakt door een aanjaagsubsidie van 111.250,-- van de Provincie Limburg ter bevordering van de Senioreneconomie. Het project laat zien dat de vergrijzing de impuls is van nieuwe (zorgtechnologische) bedrijvigheid met name in het MKB.

Persoonlijke coach
De Health Buddy is een persoonlijke coach in een kastje, aangesloten op de telefoonlijn, die mensen met hartfalen, diabetes, COPD of een andere chronische ziekte helpt zo gezond en zelfstandig mogelijk te leven. Het gezondheidsmaatje stelt vragen en spoort mensen aan tot bewegen, gezond eten of medicijninname.

Voortdurend onder controle
Het slimme kastje heeft een beeldscherm en vier knoppen. Elke dag stelt de Health Buddy vragen aan de patiënt over zijn of haar gezondheid. Afhankelijk van de antwoorden, geeft de Health Buddy informatie en advies. De antwoorden van de patiënt worden online doorgestuurd naar zijn medische begeleiders, waardoor de patiënt voortdurend onder controle staat. Als het nodig is, wordt over en weer snel contact gelegd.

Bewegingsvrijheid
Het project is het eerste voorbeeld is van een geïntegreerde aanpak van zorg en toerisme, waarmee geprobeerd wordt om met behulp van technologische innovaties de bewegingsvrijheid van chronische patiënten te bevorderen. Als de proef slaagt is het een belangrijke stap in de toekomstige begeleiding van chronische patiënten, want zij zijn dan veel minder aan huis gebonden en kunnen zelfs op vakantie gaan.

Health Buddy System
Het TCL maakt gebruik van het in Amerika reeds beproefde Health Buddy System, dat door Sananet verder is ontwikkeld en volledig is afgestemd op de Europese zorgomgeving. Het gaat in de kern om een zorgconcept met een multimediaal telemedicine platform waarop de patiënten thuis zijn aangesloten en dat direct in verbinding staat met de specialisten in de polikliniek. Daardoor is het mogelijk om patiënten onafhankelijk van tijd en plaats zowel dagelijks te monitoren en te bewaken als informatie en educatieprogrammas aan te bieden.

23-3-2006 15:31