Gemeente Heerlen

E 9500,- voor Buurtsportproject Heerlerheide

Stand Up Speak Up Fonds geeft geld aan sportief project uit Heerlen

Het Stand Up Speak Up Fonds reikte vanmiddag in Hilversum op kantoor van Nike negen cheques uit aan sportieve projecten. Zij ontvangen in totaal E 200.000 om racisme in de sport, en dan met name in en rond het voetbalveld, te bestrijden.

Buurtsportproject Stadsdeel Heerlerheide van de gemeente Heerlen ontving uit handen van juryvoorzitter Jacques Wallage een cheque van E 9.500 voor hun sociale campagne van het buurtproject '(L)EARN RESPECT, YES I WILL'. De bedoeling van het project is alle kinderen uit het stadsdeel op sociaal vlak te leren om op plezierige wijze met elkaar om te gaan waarbij sportieve activiteiten worden ingezet als middel.

Thierry Henry, sterspeler voor Arsenal en het Franse nationale elftal, initieerde de campagne Stand Up Speak Up in 2005 uit ongenoegen over de toename van racistische incidenten in Europa. Hij vroeg steun aan zijn sponsor Nike. Multinational Nike investeerde in een uitgebreide marketing campagne tegen racisme en produceerde in totaal vijf miljoen zwart-witte polsbanden, die spelers en fans in heel Europa kochten om hun afkeer van racistisch gedrag in stadions en tijdens het spel te tonen. De opbrengst is ondergebracht in het Stand Up Speak Up Fonds, dat wordt beheerd door de Belgische Koning Boudewijnstichting. In Nederland coördineerde het Oranje Fonds de selectie van projecten. Zij ontvingen E 300.000 voor projecten die racisme bij voetbal een halt toeroepen of voorkomen. Er wordt hiervan nu E 200.000 uitgereikt. De komende tijd is er dus nog ruimte voor nieuwe projectvoorstellen.

Een sportieve vakjury met daarin onder meer Mohammed Allach, Aron Winter en Vera Pauw, koos uiteindelijk negen projecten.

Het Oranje Fonds is het grootste fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het zo'n E 20 miljoen aan organisaties die de sociale kant van de samenleving versterken.

HEERLEN, 23 maart 2006
Concernstaf Communicatie
Francine Pelzers
(045) 560 40 70
persvoorlichting@heerlen.nl

Meer informatie vindt u op: www.standupspeakup.com, www.oranjefonds.nl/susu en www.kbs-frb.be. Of bel met Nancy Scheeve, (030) 656 45 24. Voor informatie over het project '(L)EARN RESPECT, YESS I WILL' belt u Patrick Pranger, (06) 122 971 23.
-----------------------
b e r i c h t

p e r s

---- --