Gerechtelijke organisatie

Registeraccountant mag kritiek uiten op jaarrekening gemeente Gorinchem

's-Gravenhage, 23 maart 2006 - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft vandaag twee beroepen van een registeraccountant gegrond verklaard. De beroepen richtten zich tegen twee beslissingen van de raad van tucht voor registeraccountants en Accountants-Administratieconsulenten (hierna: raad van tucht). In deze beslissingen heeft de raad van tucht twee door het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Gorinchem ingediende klachten over de wijze waarop en de bewoordingen waarin deze registeraccountant kritiek heeft geuit op de jaarrekening 2001 van de gemeente Gorinchem, gegrond verklaard. Volgens de raad van tucht heeft de betrokken registeraccountant in strijd gehandeld met de eer van stand der registeraccountants.

Kritiek op jaarrekeningen
De betrokken registeraccountant heeft ernstige bezwaren tegen de jaarrekeningen van een groot aantal gemeenten en provincies, waaronder de jaarrekening 2001 van de gemeente Gorinchem. Deze bezwaren komen hierop neer dat de jaarrekening 2001 van de gemeente Gorinchem misleidend en in strijd met wettelijke voorschriften zou zijn. Volgens de betrokken registeraccountant is deze jaarrekening daarom ongeschikt als sturings- en verantwoordingsinstrument en wordt de burger belangrijke informatie onthouden. De betrokken registeraccountant heeft dit standpunt bij brief kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad van de gemeente Gorinchem en via een persbericht voor een algemeen publiek toegankelijk gemaakt. Nadat de betrokken registeraccountant kennis had genomen van de eerste beslissing van de raad van tucht waarbij de tegen hem ingediende klacht gegrond was verklaard, heeft hij wederom een brief gezonden aan de raad van de gemeente Gorinchem waarin hij soortgelijke kritiek heeft geuit.

Niet verwijtbaar
Het College is van oordeel dat de betrokken registeraccountant tuchtrechtelijk niet verwijtbaar heeft gehandeld door de wijze waarop en de bewoordingen waarin hij zijn opvattingen over de jaarrekening 2001 van de gemeente Gorinchem naar voren heeft gebracht. Het College heeft daartoe onder meer overwogen dat een registeraccountant in beginsel het recht heeft deel te nemen aan het publieke debat over zaken van algemeen belang. Hoewel de bewoordingen waarin de betrokken registeraccountant beschuldigingen aan het adres van de gemeente Gorinchem heeft geuit robuust zijn en wellicht zelfs kwetsend, vallen zij binnen de grenzen van het toelaatbare. Van een onbalans tussen het recht deel te nemen aan het publieke debat over zaken van algemeen belang en de eer van stand der registeraccountants is geen sprake. De door de gemeente ingediende klachten heeft het College derhalve ongegrond verklaard.

LJ Nummers

AV6482
AV6484

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven Datum actualiteit: 23 maart 2006 Naar boven