Provincie Overijssel

Loket voor stimuleren van uitvindingen

Gedeputeerde Staten van Overijssel verlenen een subsidie van ⬠400.000,-- aan het project âMESA+ Technology Acceleratorâ (TA). Deze nog op te richten BV fungeert als loket voor vakgroepen van de Universiteit Twente om uitvindingen te melden. De TA beoordeelt een vinding op business development. Dit betekent dat er gekeken wordt naar de marktpotentie van de vinding of de intellectuele rechten veiliggesteld moeten worden en aan wie en hoe de uitvindingen verkocht kunnen worden.

Naar verwachting leveren de nieuwe uitvindingen in 2020 tenminste een werkgelegenheid op van zoân 300 directe banen en nog eens 700 indirecte (kennisintensieve) banen.

De Technology Accelerator wil in de periode 2006 â 2007 tenminste vier marktanalyses uitvoeren voor potentieel commercieel zeer interessante vindingen. Ook benadert de TA potentiële klanten en professionele financiële partijen voor het eindproduct dat de vinding moet opleveren. Daarnaast worden er octrooien aangevraagd en intellectuele eigendomsrechten geclaimd. Eind 2007 zal de TA zoân twee à drie patenten in haar bezit hebben.

De TA is de tweede accelerator die de provincie met een financiële bijdrage ondersteunt. Eind 2005 is er een bedrag van ⬠250.000,-- gegaan naar de accelerator Tissue Engineering. Doel van deze aanjager is om binnen nu en 2010 twintig life sciences bedrijven (biomedische technologie) te ondersteunen bij hun bedrijfsstart in Twente. De verstrekte subsidie is afkomstig uit het actieprogramma Kennispark Twente. Hierin hebben de provincie, de Universiteit Twente en de Netwerkstad Twente zich verenigd met als doel âwerk maken van kennisâ. De ambities zijn hoog. Zo wil het Kennispark in 2008 500 nieuwe arbeidsplaatsen creëren via ongeveer 30 nieuwe bedrijven. De lange termijn doelstelling is om in 2020 op 10.000 nieuwe kennisintensieve arbeidsplaatsen uit te komen.

In het MESA+ instituut binnen de Universiteit Twente zitten onderzoekers en ondernemers fysiek onder één dak. Er hebben zich inmiddels ruim dertig bedrijven gevestigd op het gebied van microsystemen en nanotechnologie. Samen met Miniatec uit Grenoble en Imec uit Leuven is MESA+ een van Europese topinstituten op het gebied van micro- en nanotechnologie. Micro- en nanotechnologie zijn nieuwe veelbelovende technologieën die de potentie hebben revoluties in bestaande industrieën teweeg te brengen. Evenals voorheen de uitvindingen van stoom, spoorwegen, staal, olie, elektriciteit en de telefoon maatschappelijke revoluties hebben veroorzaakt en aan de wieg hebben gestaan van enorme economische activiteit en dito werkgelegenheid, zo houden micro- en nanotechnologie grote beloftes in voor bestaande en nieuw te ontwikkelen producten en diensten in een grote verscheidenheid aan industrieën. âKleinerâ, âefficiënterâ en âveel goedkoperâ zijn kernbegrippen van deze technologieën.