Ingezonden persbericht


Persbericht

Apeldoorn, 23 maart 2006

Maatregelen bij doodshoofdaapjes

Bezoekers moeten voortaan hun buggy's en andere kindervervoermiddelen stallen op een speciaal "buggy-parkeerplaatsje" bij het doodshoofdaapjesbos. In dit éne gebiedje van Apenheul zijn buggy's namelijk niet meer welkom. In de loop van de jaren zijn de razend populaire aapjes zich veel te veel gaan fixeren op de bezoekers in het algemeen, en op de peutervervoermiddelen in het bijzonder. Vooral dit laatste kan daardoor voor problemen zorgen. Door een reeks kleine maatregelen verwacht Apenheul dat de doodshoofdaapjes binnen drie jaar amper nog op hoofden en schouders van bezoekers te zien zullen zijn. De groep van circa honderd doodshoofdaapjes, die zich vrij tussen de bezoekers rondbewegen, is een van de visitekaartjes van Apenheul. En zal dat, ondanks de paar maatregelen, zeker ook zo blijven.

Het is voor zowel de doodshoofdaapjes als de bezoekers beter dat de dieren minder worden blootgesteld aan de verleiding om bij bezoekers op schoot te springen. De aapjes kregen te vaak toch nog iets van etensresten te pakken, wat ernstige gevolgen voor hun gezondheid kan hebben. Buggy's werden te vaak gesloopt, waardoor Apenheul vaker klachten kreeg. Omdat het doodshoofdaapjesbos het eerste gebied is waar de bezoeker met apen in aanraking komt, kan het in dit gebied behoorlijk druk zijn. Voor de dierverzorgers is het dan lastig om bezoekers persoonlijk te woord te staan en overzicht te houden. Het dierenpark werkt al met speciale 'aapvrije'-tassen, die de dieren niet kunnen openen. De brutaalste doodshoofdaapjes wisten in buggy's echter nog genoeg van hun gading te vinden, zoals koekkruimels en fruitresten. Kleine kinderen werden dan bang van zoveel aapjes op hun buggy, of liepen soms zelfs het risico dat er verschrikt werd gebeten in een onverwacht uitgestoken handje. Apenheul vindt het bovendien veel belangrijker dat de dieren natuurlijk apengedrag vertonen. Genoeg redenen voor Apenheul om maatregelen te nemen.

Als op zaterdag 1 april de poorten van Apenheul weer opengaan is het verbod op de buggy's in dat gebiedje één van de maatregelen. Daarom treffen bezoekers bij de ingang bij de doodshoofdaapjes een speciale standplaats aan waar ze hun buggy moeten stallen, totdat ze hun weg in het park vervolgen. Verder is de looproute bij deze kleine aapjes aangepast. Ook de railing over de loopbrug in het gebied is veranderd, zodat aapjes er minder makkelijk overheen kunnen snellen. Uiteraard mogen kinderen en mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel wel met hun vervoermiddel het gebied door. In de rest van het park lopen ook diverse soorten apen los tussen de bezoekers. Deze diersoorten zijn niet op die manier op de bezoekers gefixeerd en kan men dus gewoon met een buggy passeren.


- - - einde bericht - - -
Op aanraden van het ANP - en hopelijk geheel overbodig - meldden we hierbij dat het NIET gaat om een broodje aap verhaal, een 1-aprilgrap, apenkolder, of dat er naderhand alsnog de aap uit de mouw komt. Apenheul is zo al leuk genoeg...

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal: Anouk Ballot, tel.: 055 - 3575787