Gemeente Rotterdam

Bondgenoten scheppen kansen op de Rotterdamse stagemarkt. In de tweede helft van het schooljaar 2005-2006 zijn er nog 2300 stageplaatsen tekort, vooral op de opleidingsniveaus één en twee van het MBO. Rotterdamse partners (bedrijfsleven, MBOs en overheid) willen dit tekort begin volgend schooljaar halveren.

Het schooljaar daarop (2007-2008) moet er geen stagetekort meer zijn. Om dat te bereiken zijn donderdag 23 maart bij Roteb concrete werkafspraken ondertekend door de staatssecretaris van Onderwijs Mark Rutte, wethouder Wim van Sluis (o.a. Werkgelegenheid), vertegenwoordigers van de Rotterdamse ROCs, de zeven kenniscentra voor Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven en hun vereniging Colo.

Het ontbreken van een stageplaats is een belangrijke bron van schooluitval, terwijl veel jongeren gebaat zijn bij een praktijkgerichte opleiding. Ook het bedrijfsleven heeft stagiaires nodig: de zorgsector is bijvoorbeeld groot en zal met de vergrijzing alleen nog maar groeien. Met deze afspraken wordt het aanbieden van stageplekken ook interessant voor de 20.000 kleinere bedrijven in Rotterdam.

Sneller en eenvoudiger
De kenniscentra zetten in op een snelle match tussen bedrijven en leerlingen. Doel is dat er geen leerling meer na zijn of haar stage tussen wal en schip raakt. Intensief contact tussen ROCs en kenniscentra zal al een groot deel van het stageprobleem oplossen. Ook zorgen de kenniscentra ervoor dat een nieuw leerbedrijf binnen veertien dagen erkend is. Hierdoor kunnen leerlingen snel aan de slag. De kenniscentra zorgen op korte termijn voor één gezamenlijk telefoonnummer waar bedrijven hun stageplekken kunnen melden. De kenniscentra helpen bedrijven die leerbedrijf willen worden.

Beter
Tevens hebben de partijen afspraken gemaakt over het goed begeleiden van stagiaires. Als jongeren een stage hebben, dan is het belang om ze binnenboord te houden. Dat betekent goede voorbereiding van de jongeren op de stage en werkbare afspraken over hun stagebegeleiding.

Bron: Bestuursdienst, 23-03-2006