Minister Kamp ondertekent overeenkomst voor luchttransport

Ministerie def

http://www.mindef.nl

Minister van Defensie Henk Kamp heeft vandaag in Leipzig de indienstelling van de Strategic Airlift Interim Solution (SALIS) bijgewoond. SALIS is een overeenkomst tussen zestien NAVO- en EU-landen en de firma Ruslan-Salis GMBH en garandeert tot 2012 de inhuur van strategisch luchttransport.

Zowel binnen de NAVO als binnen de Europese Unie bestaat een tekort aan groot militair luchttransport voor humanitaire en crisisbeheersingsoperaties. Deze overeenkomst regelt dat op de luchthaven van Leipzig permanent twee Antonov-124 transporttoestellen voor gebruik gereed staan. Naast deze twee vliegtuigen zijn nog vier vliegtuigen op afroep binnen zes tot negen dagen beschikbaar. De Antonov is het grootste transportvliegtuig ter wereld.

De inzet van de vliegtuigen zal vanuit European Airlift Centre op vliegbasis Eindhoven worden gecoördineerd. De overeenkomst is mede ondertekend door Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Luxemburg, Noorwegen, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.




Ministerie van Defensie