Politiebond ACP

Commotie over de ME-schilden De Politievakorganisatie maakt zich boos over het groffe geweld waarmee Amsterdamse collegas de afgelopen dagen werden geconfronteerd tijdens een optreden van de ME. De eerste berichten daarover zijn dat ijzeren pijpen voorzien van scherpe punten dwars door de schilden van stevig gevlochten bamboe heen boorden. De collegas van de NPB luiden hierover de alarmklok en zij pleiten er voor dat het wellicht beter is over te gaan op de kunststofschilden die collega's in het buitenland gebruiken.

Ook in het (verre) verleden waren er al berichten over de beperkingen van het bamboe schild. De veiligheid ervan is beslist niet 100% en verschilt per situatie. Ook nu moet er na een goede evaluatie worden bekeken wat de ervaren (on)veiligheid van het schild is. Deze evaluatie zal onderdeel zijn van de reeds afgesproken beoordeling van alle ME middelen en materialen. De afgelopen jaren is namelijk al verschillende keren gesproken over andere soorten schilden, bijvoorbeeld over harde kunststof exemplaren, klein en rond of rechthoekig en lang. In de overwegingen van toen bleek telkens dat het huidige schild voldeed aan de eisen van het ME-werk.

Voor de Politiebond ACP is het te gemakkelijk om het schild als zondebok aan te wijzen, terwijl het feitelijke probleem ligt in het door actievoerders toegepaste geweld tegen de collegas van de ME. Actievoerende krakers die moedwillig dit soort wapentuig ontwikkelen en tegen de politie gebruiken zijn volgens ons het echte probleem. Zij moeten volgens ons hard worden aangepakt. Als bij een ME-optreden blijkt dat er onveilige situaties ontstaan voor de betrokken politiemensen dan zijn er voldoende mogelijkheden om andere middelen in te zetten, zoals arrestatie-eenheden, waterkanonnen of zelfs traangas of pepperspray.