Gemeente Alblasserdam

Nieuwsberichten

23-03-2006
Verslag in het kader van de collegevorming-8


1

Vastgestelde versie
Verslag in het kader van de collegevorming (8)

Datum: 17 maart 2006
Aanwezig: 1. dhr. A.L. Cardon, PvdA

2. dhr. J. de Gruijter, CDA

3. dhr. drs. A.D. van den Bergh

4. dhr. J.J. 't Lam, griffier
Verslag verstrekt aan: Aanwezigen
Karakter verslag: Openbaar

Verslag


1. De heren Cardon en De Gruijter reiken 1e concept tweepartijenovereenkomst PvdA-CDA uit aan de burgemeester. Met name aspecten over de rol van het college kunnen nog aan de preambule worden toegevoegd. Afgesproken wordt dat de burgemeester vóór woensdag 22 maart zal reageren.


2. De rol van de voorzitter van het college zien PvdA en CDA als volgt:

- geen politieke portefeuilles;

- nauw betrekken bij alles bijv. via start- en brainstormcessies;
- samen optrekken met andere portefeuillehouders;
- lobbyfunctie;

- portefeuille jumelage is bespreekbaar en wellicht ook integrale veiligheid (afhankelijk wensen
derde partij).
Verder is van belang dat de burgemeester functioneert binnen de hoofdlijnen van de collegeafspraken en dat gesprekken in gespreksnotities worden vastgelegd. Dit alles met als doel te voorkomen dat collegeleden uit elkaar gespeeld worden.

Burgemeester heeft een stuk gemaakt over de rol van de voorzitter van het college en dit aan dhr. Cardon gegeven. Hij zorgt dat ook dhr. De Gruijter een exemplaar krijgt.
Hij geeft leiding aan het college en wil hierbij inhoudelijk een rol vervullen en niet als laatste worden geïnformeerd. Wijst verder op het toenemende belang van de GHOR in het kader van veiligheid en relatie met volksgezondheid (veelal een verantwoordelijkheid van een wethouder).
Wijst op het belang van goede en vriendschappelijke verhoudingen binnen het college. Er zijn andere momenten dan alleen zakelijke om samen te zijn.

Dhr. Cardon geeft aan dat de burgemeester bij een andere mening meer dan in verleden zijn standpunt zichtbaar kan laten maken door dit ook als zodanig in collegebesluiten te laten vastleggen.

Dhr. De Gruijter stelt voor zodra college is gevormd tweedagen uit te trekken om te spreken over team en voorjaarsnota. Dit eerst als college alleen doen en later CT erbij.

De burgemeester geeft aan dat dit volledig aansluit bij zijn opvatting daarover. Een college is volgens hem meer dan alleen 5 personen die één maal per week vergaderen.


3. Het verloop van de verdere procedure met de burgemeester doorgenomen.


4. Na vertrek van dhr. De Gruijter de burgemeester nog gevraagd vóór 22 maart de actuele financiële situatie voor de onderhandelaars aan te leveren.