Gemeente Bernheze


Plaatsing nestkastjes in De Hoef-2

Door de komst van nieuwbouwwijk De Hoef-2 in Heesch zijn veel bestaande nesten van dieren verdwenen. Dat is ook de reden dat de gemeente Bernheze voor vervangende nestgelegenheid gaat zorgen. Daardoor wordt de natuur opnieuw uitgenodigd om een plek in te nemen in het landschap. Deze nestkastjes worden van 27 tot en met 31 maart
2006 geplaatst door kunstenaar Jeroen van Westen in de groenstrook, die de nieuwbouwwijk doorkruist.

Kunst
Jeroen van Westen is vanaf het begin bij het ontwerp van nieuwbouwwijk De Hoef-2 betrokken. Dit is een bijzondere situatie: in veel nieuwe woonwijken wordt bij de afronding van een bouwplan een kunstwerk gemaakt en ingepast in de wijk. Jeroen van Westen kreeg van de gemeente de opdracht om met name de waterhuishouding van de nieuwe wijk op de grens van het dorp en het natuurgebied beeldend te versterken.

Cultuur
Daarvoor heeft hij de bovenloop van een laaglandbeek als uitgangspunt genomen. De planten en dieren die kenmerkend zijn voor het landschap van de bovenloop van een laaglandbeek, zijn terug te vinden in de keien die onder de regenpijp van ieder huis te vinden zijn. De straatnamen van de wijk zijn gebaseerd op de vele waterlopen in de omgeving die samen het stroomgebied van de Aa vormen. Behalve de oorspronkelijke natuur heeft de kunstenaar de geschiedenis als uitgangspunt: de cultuur.

Vogelstraat
Zo worden een boomgaard en de lander weer zichtbaar gemaakt. Belangrijk in de wijze waarop natuur en cultuur door hem worden ingezet, is de uitnodiging van de cultuur aan de natuur om wezenlijk deel uit te maken van de nieuwe wijk. Dit is goed te zien in de manier waarop het wijkpark De Overloop is opgezet en vooral ook in de vogelstraat die de oude bewoners van het gebied uitnodigt om opnieuw een plekje te zoeken in het landschap.