Gemeente Bernheze


Natuurontwikkeling Bedafse Bergen en Heeswijkse Bossen

Op maandag 13 maart is de gemeente gestart met de aanleg van de ecologische verbindingszone (evz) tussen de Bedafse Bergen en de Heeswijkse Bossen. In de omgeving van de Vullingsweg worden verschillende landschapselementen aangelegd. Wethouder Verkuijlen stak symbolisch de eerste schop in de grond.

In overleg met de Adviesgroep Flora en Fauna is het inrichtingsplan voor de evz tot stand gekomen. Een aantal leden van deze groep was daarom ook aanwezig bij de symbolische start. De aanwezigen waren zeer positief over het plan.
Door de aanleg van de evz krijgen verschillende diergroepen de kans zich te verplaatsen tussen grote natuurgebieden. In dit geval zijn dat de Maashorst, Bedafse Bergen en de Heeswijkse Bossen. De dieren waarvoor de evz vooral van belang is, zijn dassen en struweelvogels. Door de aanleg van verschillende poelen, zal dit ook gelden voor amfibieën.
Tijdens de boomfeestweek zullen ruim 140 kinderen van verschillende scholen de evz aan gaan planten, mits de vorst de grond uit is. Aan het planten van de achttienbomen en ruim 5000 stuks bosplantsoen zullen zij een hele kluif hebben.
Komende zomer zal het gebied het eerste groeiseizoen ingaan, mogelijk lijkt het dan nog wat kaal, maar over enkele jaren zullen de contouren van de evz duidelijk zichtbaar zijn en zal het voor de dieren zijn functie vervullen.
Samen met het IVN wordt een infopaneel ontwikkeld en samen met een bankje geplaatst bij één van de poelen om zo voorbijgangers te informeren over de evz.

Met de uitvoering van dit project geeft de gemeente uitvoering aan het bestemmingsplan Buitengebied, Streekplan, Landschapsplan Bernheze en het Reconstructieplan. Naast dit deel van de evz hoopt de gemeente ook op enkele andere locaties gronden te kunnen bemachtigen en in te richten. Het gaat hier om de omgeving van de Laageindsedijk en de Broekdijk.