Gemeente Tilburg

23-3-2006
Tilburg biedt vijftien Antilliaanse jongeren
Traject van maximaal 6 maanden met baangarantie

De gemeente Tilburg gaat vijftien Antilliaanse jongeren die in Nederland geen baan kunnen vinden aan een baan helpen op Curaçao. Het gaat om een experiment dat vooralsnog twee jaar gaat duren.

Jaarlijks vestigen zich 100 tot 150 Antilliaanse jongeren in Tilburg. Een aantal jongeren slaagt er niet in een stabiele positie in de samenleving te verwerven. Voor deze jongeren wil de gemeente via het terugkeerproject een alternatief creëren. De gemeente gaat hiervoor samenwerken met reïntegratiebedrijf Hudson, dat een traject heeft ontwikkeld dat maximaal 6 maanden duurt en dat de jongeren een baangarantie biedt.
Wethouder Gon Mevis (Arbeidsmarkt & Sociale Zaken): Alleen gemotiveerde jongeren die al geruime tijd in Nederland wonen en voor zichzelf beter kansen zien op de Antillen komen in aanmerking voor het experiment. Net als bij reïntegratie in Nederland zitten ook hier voorwaarden vast, het traject wordt onmiddellijk stopgezet wanneer een deelnemer zijn best niet doet.

Werkervaring
Vijftien jongeren in de leeftijd tussen de 17 en 27 jaar kunnen aan het traject deelnemen. Ze worden geselecteerd in samenwerking met Direkshon en het Regiepunt Jongeren. De jongeren die in aanmerking komen voor het experiment, moeten minimaal één jaar in Tilburg wonen. Tijdens het traject krijgen de jongeren de mogelijkheid om via een stage werkervaring op te doen. Het traject start in Nederland, waar de terugkeer naar de Antillen en de screening op geschiktheid voor reïntegratie plaatsvindt. Op de Antillen zorgt Hudson voor tijdelijke huisvesting, woonbegeleiding, coaching en begeleiding richting een vaste baan.

Kosten
De kosten voor het traject bedragen per jongere 14.000,-. Dit bedrag is inclusief levensonderhoud- en huisvestingskosten. Mevis: We verwachten dat ongeveer tien jongeren met een uitkering gaan deelnemen aan het experiment. De kosten van het experiment zijn niet hoger dan de kosten van een reïntegratietraject in Nederland.

Reïntegratiebedrijf Hudson werkt momenteel samen met 180 gemeenten in Nederland, waarbij zij klanten in een uitkering begeleidt richting werk. Hudson is gespecialiseerd in klanten met een allochtone achtergrond.