KBvG: registratie wanbetalers via websites ontoelaatbaar

Kbvg

Volgens de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders is de registratie van wanbetalers via websites niet in overeenstemming met privacywetgeving. Waar gerechtsdeurwaarders zich aan allerlei regels houden om de privacy van cliënten te kunnen waarborgen, kan er via websites eenvoudig inbreuk worden gemaakt op de bescherming van persoonsgegevens.

De afgelopen maanden zijn er regelmatig berichten in de media geweest over websites die zich richten op registratie van wanbetalers. Voorbeelden hiervan zijn www.nietbetalers.nl en www.incassoregister.nl. Op deze websites kunnen particulieren en bedrijven vermeende wanbetalers registreren. Bij incassoregister.nl worden bedrijven die volgens een derde weigeren te betalen onder druk gezet om alsnog te betalen door te dreigen met plaatsing op een zwarte lijst. Volgens de KBvG kunnen onterechte registraties voor veel schade zorgen en de privacy van personen behoorlijk aantasten.

De KBvG heeft haar leden, alle gerechtsdeurwaarders in Nederland, afgeraden om op welke wijze dan ook medewerking te verlenen aan activiteiten van websites die wanbetalers registreren. Bestuursvoorzitter Frans van der Meer: 'Gerechtsdeurwaarders hebben een geheimhoudingsplicht die niet strookt met de openbare registratie van wanbetalers. Om deze reden is het niet juist als een gerechtsdeurwaarder meewerkt aan activiteiten zoals het aanleveren van gegevens van debiteuren aan derden.'

Inmiddels heeft de KBvG het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) van haar standpunt op de hoogte gesteld.

Noot (