Lijst Pim Fortuyn


LIJST PIM FORTUYN

TWEEDE KAMERFRACTIE

PERSBERICHT

Den Haag, 23 maart 2006

LPF wil duidelijkheid over mogelijk Chinees concentratiekamp

LPF-Kamerlid Mat Herben heeft minister Bot van Buitenlandse Zaken vandaag via Kamervragen om opheldering gevraagd over berichten dat zich in de Chinese stad Shenyang een geheim concentratiekamp bevindt waarin duizenden Falun-Gongaanhangers systematisch worden gemarteld, vermoord en van hun organen ontdaan.

Herben vraagt de regering of zij bereid is te pleiten voor een onafhankelijk onderzoek naar deze kwestie. Daarnaast verlangt hij van de regering er bij de Chinese autoriteiten op aan te dringen op zo kort mogelijke termijn onafhankelijke waarnemers toe te laten tot het vermeende concentratiekamp. Herben: "Mocht blijken dat er inderdaad sprake is (geweest) van Chinees concentratiekamp, dan kunnen Nederland en de internationale gemeenschap dit niet over hun kant laten gaan. Vandaar mijn vraag aan de regering of zij in dat geval bereid is alleen, of samen met andere landen sancties in te stellen tegen China."

De Falun Gong is een vrij recente religieuze beweging, ontstaan in 1992 in China. Alleen al in China zouden er volgens de autoriteiten tussen de 70 en 100 miljoen aanhangers zijn, beduidend meer dan het aantal leden van de communistische partij. In 1999 werd de Falun Gong verboden. Sindsdien is er sprake van repressie door de Chinese autoriteiten. Als gevolg hiervan zouden enkele duizenden aanhangers in gevangenschap de dood hebben gevonden, en enkele tienduizenden aanhangers zijn geïnterneerd in gevangenissen, heropvoedingskampen, werkkampen en ook psychiatrische inrichtingen.

Vragen van het lid Herben (LPF) aan de minister van Buitenlandse Zaken over een geheim (concentratie)kamp voor Falun-Gongaanhangers in China.


* Wat is er waar van de berichten (o.a. http://www.theepochtimes.com/news/6-3-9/39083.html; tevens BUZ06-85) dat zich in de Chinese stad Shenyang (provincie Liaoning) een geheim (concentratie)kamp bevindt, Sujiatun genaamd, waarin duizenden Falun-Gongaanhangers systematisch worden gemarteld, vermoord en van hun organen ontdaan?
* Is de Nederlandse regering bereid, eventueel in internationaal verband, te pleiten voor een onafhankelijk onderzoek?
* Is de Nederlandse regering bereid, eventueel in internationaal verband, een verzoek in te dienen bij de Chinese autoriteiten om op zo kort mogelijke termijn onafhankelijke waarnemers toe te laten tot bovengenoemd kamp?
* Kunt u aangeven hoeveel Falun-Gongaanhangers reeds zijn overleden als gevolg van de repressie van de kant van de Chinese autoriteiten.
* Kunt u ook aangeven hoeveel van hen worden vermist?
* Kunt u tenslotte aangeven hoeveel Falun-Gongaanhangers worden vastgehouden in gevangenissen, werkkampen, heropvoedingskampen en psychiatrische inrichtingen?
* Is de Nederlandse regering, hetzij alleen hetzij in internationaal verband, tot het nemen van sancties, mochten bovenstaande berichten over het kamp-Sujiatun op waarheid berusten? Zo nee, wat is de regering wel van plan om te doen? Is de regering bereid de Chinese ambassadeur hierover te ontbieden?
* Wat is er waar van herhaalde berichten (oa. http://www.theepochtimes.com/news/6-3-9/39083.html) dat in China sprake is van een levendige (overheids-)handel in organen van geëxecuteerde gevangenen?
* Wat is het Nederlandse standpunt hierover? Bent u bereid dit standpunt kenbaar te maken aan de Chinese autoriteiten? Zo ja, op welke wijze?