Gemeente Leeuwarden

Drie partijen bereiken beginselakkoord Cambuur

Gemeente Leeuwarden, Woningcorporatie Accolade en Cambuur/groep Riedstra cs. hebben een beginselakkoord bereikt over de overname van het Cambuurstadion. Door deze overeenkomst komt er geld beschikbaar waarmee de schuldenlast van Cambuur Leeuwarden voor een belangrijk deel kan worden gesaneerd. Cambuur verwacht zelf nog geruime tijd nodig te hebben om met de crediteuren tot een akkoord te komen. Dit is een essentiële voorwaarde voor de definitieve redding van de club.

Naar aanleiding van de ontstane commotie over het collegebesluit van 21 maart nam het gemeentebestuur woensdag het initiatief om alle partijen die betrokken zijn bij Cambuur op één lijn te krijgen. Dat is door constructief overleg van alle partijen gelukt. Bij het bereikte akkoord blijft de zgn. 'voorovereenkomst' die de gemeente Leeuwarden, Cambuur en Accolade in stand. Dit betekent dat zowel de ontwikkeling van het totale Cambuurgebied als het voortbestaan van de voetbalclub centraal blijven staan. Als uitvloeisel van deze voorovereenkomst zal Accolade op termijn het stadion aankopen voor een bedrag van ¤ 9,75 miljoen. Dat is ook het bedrag dat Cambuur nodig heeft om haar schulden te kunnen voldoen, er vanuit gaande dat de huidige crediteuren genoegen zullen nemen met een aanzienlijk lagere uitbetaling.

Uit rapporten van Uno bedrijfsadviseurs blijkt dat de huur die Cambuur nu betaalt voor het stadion aan de hoge kant is. Voor een meer gezonde exploitatie zou de toekomstige huur - die is berekend op ¤ 380.000 op jaarbasis - teruggebracht moeten worden tot ¤ 200.000. Tijdens het overleg heeft Accolade aangegeven er vanuit te gaan dat het gemis aan inkomsten wordt gecompenseerd. Accolade veronderstelt o.a. dat zij het aantal toeschouwersplaatsen kan terugdringen - conform het zgn. Unorapport - zodat er een betere benutting van de huidige indeling van het stadion met toevoeging van commerciële functies binnen de bestaande omvang mogelijk wordt.

Tot slot hebben de drie partijen overeenstemming bereikt over de verkoop van het stadion door de gemeente aan een nieuw op te richten vastgoed BV (met een 'parkeerstatus') voor een bedrag van ¤ 500.000. Hiervoor is inmiddels een bankgarantie verstrekt.

Nadere informatie over dit persbericht: perstelefoon gemeente Leeuwarden, telefoon 058 - 233 4002.