Gemeente Gouda


persbericht: bewonersavond veiligheid gouda oost (24/3/2006)

Op donderdag 23 maart hebben de burgemeester, de districtschef politie en de officier van justitie met ruim 300 bewoners gesproken over de veiligheidsproblematiek in Gouda Oost. Daarbij hebben zij verteld hoe de criminaliteit en overlast in Gouda Oost aangepakt wordt. De gemeente is samen met politie en andere instanties tot de aanpak gekomen. De maatregelen richten zich enerzijds op het aanpakken van auto-inbraken, woninginbraken en insluipingen en anderzijds op het terugdringen van bedreigingen, intimidaties, zwerfvuil en geluidsoverlast.

In Gouda Oost is al langere tijd sprake van een veiligheidsproblematiek. Gebleken is dat een fors aantal jongeren (meestal woonachtig in de wijk) geen enkel respect toont voor medebewoners en hun bezittingen. Dit uit zich in schelden, intimideren, hinderlijk gedrag, overlast en diverse vormen van criminaliteit, zoals woninginbraak en auto-inbraak. De aanpak is gericht op hard optreden om te laten zien dat het gedrag niet wordt getolereerd en op preventieve maatregelen om te voorkomen dat jongeren tot een dergelijk gedrag vervallen. Dit vergt maatwerk gericht op elk individu (zorg voor scholing, werk e.d). Tenslotte is de aanpak gericht op aspecten die van invloed zijn op onveiligheid zoals verloedering van de openbare ruimte.

Aanpak jongeren
Burgemeester Wim Cornelis sprak duidelijke taal op de bijeenkomst: Met u ben ik het zat wat er in Gouda Oost gebeurt . Hij vertelde dat de problematiek bij de wortels aangepakt moet worden. Zowel de overlastgevers als hun ouders worden daarom aangesproken. Met het uit de anonimiteit halen van de jongeren, ze volgen en zorgen dat fout gedrag niet meer lonend is, zijn gemeente en politie al bezig. Circa honderd betrokken jongeren zijn in beeld gebracht. De burgemeester: We weten wie ze zijn, wat hun achterliggende problematiek is en gaan met ze aan de slag. Het is de bedoeling om met individuele plannen van aanpak te zorgen dat deze jongeren hun leven weer op de rails krijgen en geen overlast meer geven.

Voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat jongeren afglijden naar de criminaliteit moet risicogedrag vroegtijdig worden gesignaleerd en aangepakt. Binnen alle leefgebieden van de jeugd: thuis, school en vrij tijd, moet in een vroeg stadium aandacht worden besteed aan normen en waarden. Daarnaast moet aandacht besteed worden aan sociale vaardigheden. Van jongs af aan moeten de jongeren ervaren dat goed gedrag meer oplevert dan slecht gedrag. De invloed van slecht voorbeeldgedrag wordt tot het minimale teruggebracht.

Aanpak woonomgeving
Verloedering werkt onveiligheid in de hand. Daarom wordt verlichting, beplanting en bebouwing aangepakt om de overlast en de criminaliteit tegen te gaan: vluchtroutes, onoverzichtelijke plekken en hangplekken worden onder de loep genomen.

Samen met bewoners
Burgemeester Cornelis heeft aangegeven bewoners hard nodig te hebben bij de aanpak van de problematiek..U bent de oren en ogen in de wijk. U kunt bepalen of maatregelen effect hebben, of resultaten ook bereikt zijn. Vanuit een reeds bestaande bewonersgroep Gouda Oost Veilig werd een petitie aangeboden met een bloemlezing van ervaringen van bewoners. Ook tijdens de avond bleek dat veel bewoners in Oost willen bijdragen en meedoen. De bewonersgroep zal daarom worden uitgebreid. Deze groep zal nauwe contacten onderhouden met gemeente en politie over de verdere aanpak. In een nieuwsbrief krijgen alle bewoners verder elke twee maanden bericht over de vorderingen in de veiligheidsaanpak.

Constructieve avond
De bewonersbijeenkomst werd bezocht door ruim driehonderd mensen. De mensen die er waren vormden een goede afspiegeling van de bewoners in de wijk. De aanwezigen constateerden zelf dat de diverse groepen in de wijk meer samen zouden moeten werken om een sociale cohesie te creëren. Op de avond zelf werden al spontaan contacten gelegd.

Afspraken
In zijn slotwoord waarin hij de maatregelen nogmaals samenvatte, deed de burgemeester de toezegging over een half jaar weer een bewonersavond te organiseren om samen met de bewoners de voortgang en effecten van de aanpak te bespreken.

Inventarisatie
In november en december 2005 is een aantal bewonersavonden georganiseerd in Gouda Oost. Doel van de avonden was om van de bewoners te horen hoe zij de veiligheid in hun wijk ervaren en welke problemen er spelen. Ook is gesproken met diverse organisaties die actief zijn in Gouda Oost. Dit alles heeft geleid tot het gepresenteerde plan van aanpak. De vele, soms al eerder in gang gezette maatregelen moeten ervoor zorgen dat de criminaliteit en overlast in Oost worden teruggedrongen, dat privé weer privé is, dat er meer rust is in de wijk en dat bewoners zich veiliger voelen in de wijk. Het plan van aanpak maakt deel uit van het Integraal Veiligheidsbeleid met het motto Gouda Veilig: dat doen we samen. Samen met veiligheidspartners en bewoners maken we Gouda veiliger.