Radboud Universiteit Nijmegen


Nano Lab Nijmegen opent 23 maart

Het Nano Lab Nijmegen wordt donderdag 23 maart om 15.00 officieel geopend door de Commissaris van de Koningin van de Provincie Gelderland, de heer C.G.A. Cornielje. Na de openingshandeling is er gelegenheid het nieuwe gebouw te bekijken. NanoLab Nijmegen is een initiatief van het Institute for Molecules and Materials (IMM) van de Radboud Universiteit Nijmegen en heeft als doel de nieuwe ontwikkelingen in de nanowetenschap toegankelijk te maken voor het bedrijfsleven.

Nanotechnologie wordt wel de belofte van de toekomst genoemd. Om die belofte inhoud te geven is een stap nodig van wetenschap naar bedrijven die ontdekkingen vermarkten en de nanowetenschap inzetten om problemen op te lossen en nieuwe producten te ontwikkelen. De Radboud Universiteit Nijmegen heeft een lange geschiedenis in de nanowetenschap. In 1982 startte in Nijmegen het laboratorium voor Scanning Probe Microscopy (SPM), één van de eerste SPM-labs ter wereld. Met deze microscopen, die veel krachtiger zijn dan elektronenmicroscopen, zijn moleculen en zelfs atomen in beeld te brengen. Ook de materiaalkundigen en de chemici van het instituut hebben ruime ervaring op nano-schaal.

Het nieuwe NanoLab bundelt al deze expertise en infrastructuur van het IMM op het gebied van de nanowetenschap en is vooral gericht op samenwerking met en kennisoverdracht naar bedrijfsleven en kennisinstellingen. NanoLab is daarmee prima in staat om nieuwe toepassingen in de nanotechnologie te helpen ontwikkelen. Ook verzorgt NanoLab bedrijfsopleidingen en bijscholing.

Nano Lab beschikt voor deze activiteiten over een nieuw gebouw dat grotendeels onder de grond ligt. Dit om de trillingen die de gevoelige apparatuur kunnen verstoren te beperken. Om die reden is de `eerste steen' van het lab een metersdikke massieve betonlaag.

Nano Lab Nijmegen, Toernooiveld 7 - ligt naast het Laboratorium voor Hoge Magneetvelden (HFML).
Voor meer informatie zie www.ru.nl/nanolab

Na de opening is een foto beschikbaar.