Gemeente Den Haag

Burgemeester Deetman ondertekent manifest

Op donderdag 23 maart ondertekent burgemeester Deetman een manifest om een Europees Bewonerscentrum in Den Haag te realiseren. Den Haag is de eerste stad in Europa die dit manifest ondertekent. Andere Europese steden volgen later. Het is een initiatief van de Haagse stichting Residents for Regeneration Europe.

Het Europees Bewonerscentrum wordt een project van bewoners. Bewoners leren elkaar hoe ze problemen in de sfeer van leefbaarheid, veiligheid en multicultureel samenleven moeten oplossen.
Die kennis dragen ze ook over aan bestuurders van gemeenten, corporaties en aan ambtenaren.
Er zijn contacten met wetenschappers, o.a. uit Leiden, Tilburg en Birmingham, om die bewonerskennis te ontsluiten en te versterken. De steden zijn niet bestuurlijk betrokken bij het Bewonerscentrum.

De initiatiefnemers willen intekenen op het nieuwe programma Europees Burgerschap 2007-2013 van de Europese Commissie. Om daarbij zoveel mogelijk kans te maken wordt 2006 gebruikt om bij bewonersorganisaties en gemeentebesturen in zoveel mogelijk Europese steden steun voor dit initiatief te verkrijgen. Symbolische bevestiging van die steun is het ondertekenen door de burgemeester van elke stad van een steunverklaring.
Den Haag is de eerste in de rij, deze week nog volgt Dortmund, daarna staan onder meer Birmingham, Antwerpen, Vilnius, Warschau, Sofia, Kopenhagen en de Londense deelgemeente Camden op het programma. Ook een aantal Nederlandse steden wordt nog benaderd, waaronder Rotterdam.

De initiatiefnemers zijn bekend geworden met het realiseren van de zeer succesvolle Internationale Bewonersuniversiteit in oktober 2004, in en met de Haagse Hogeschool.

A.s. donderdag vertrekt een volle bus uit Den Haag om deel te nemen aan een workshop over jongeren en bewonersparticipatie in Dortmund. Onmiddellijk voorafgaand aan het vertrek naar Dortmund woont de deelnemersgroep de ondertekening door burgemeester Deetman van het manifest bij.

Uitnodiging
De ondertekening vindt plaats op donderdag 23 maart om 11.30 uur in het stadhuis van Den Haag.
Plaats: politiek terras, op de vierde verdieping. U bent van harte welkom.