Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

= = = = = = = == = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

ZIP YOUR LIP spetterend van start!

Vastenactie maakt jongeren bewust van honger, Aids en armoede

Armoede in Afrika is geen ver-van-mijn-bed-show voor Marjolein Bos, coördinator van de World Vision Zip your Lip actie, die van start gaat op donderdag 23 maart. Maar voor veel jongeren wel en o"Aids is de grootste ramp aller tijden. Door Aids verliezen jaarlijks miljoenen kinderen hun ouders. En wie moet er dan voor hen zorgen? m de realiteit een beetje dichterbij te brengen."Daarom organiseren wij de jongerenactie Zip your Lip. Om de realiteit een beetje dichterbij te brengen.".

Voor de vijftiende keer organiseert World Vision dit jaar de jongerenactie Zip your Lip, een actie waarbij jongeren 24 uur lang niets eten en zich hiervoor laten sponsoren. Zip your Lip is bedoeld om geld op te halen voor jongeren in Afrika, die lijden onder de gevolgen van Aids. Bos legt uit: "Veel kinderen verliezen hun ouders door Aids. En moet er dan voor hen zorgen want h elaas kunnen ze niet altijd worden opgevangen door familieleden. Als dat gebeurt, is er niemand meer die de kost verdient of op het land werkt om het gezin van voedsel te voorzien. Het gevolg is dat de kinderen dat zelf moeten doen. Ze moeten van school af, een baantje zoeken, zelf hun land bewerken en voor hun broertjes en zusjes zorgen. Dat is een heel zwaar leven voor een kind. Meestal lukt het niet om voor voldoende inkomsten te zorgen, zodat er weer brood op de plank komt. Daarom zeggen we: Aids veroorzaakt honger".

Zip your Lip
En dus heeft World Vision de actie Zip your Lip bedacht. Marjolein Bos: "Zip your Lip wil jongeren bewust maken van Aids, honger en armoede. Meedoen aan Zip your Lip betekent dat je 24 uur niets eet, alleen water en thee drinkt. Daarvoor laat je je sponsoren. De opbrengst wordt door World Vision gebruikt om Aids terug te dringen in Somalië, Noord-Oeganda en Oost-Congo. Zo geven we samen een toekomst aan kinderen uit arme gezinnen en kinderen die door Aids of oorlog wees geworden zijn." Zip your Lip start officieel op donderdag 23 maart en loopt door tot en met 28 april. In die periode kunnen scholen en jongerengroepen een datum prikken waarop ze gaan zZippen. 'De verwachting is dat dit jaar 10.000 jongeren zullen gaan Zippen".

Acties door heel Nederland
Een van de scholen die meteen op 23 maart begint, is het Lambert Franckens College in Elburg. "In Elburg beginnen ze om 17.30 uur met zZippen. Het leuke is dat er vanaf die tijd voortdurend iets te doen is. Zo kunnen de leerlingen leren wandklimmen en kunnen ze hun eigen Zip your Lip t-shirt ontwerpen. Ook is er om 20.30 een sing-in met een hele gave worshipband en een spreker" somt Bos enthousiast op. Op het Gertrudis College in Roosendaal komt een djembe-groep. Ook in Arkel begint een enthousiaste groep met zZippen en ondertussen worden decoratieve trapjes in elkaar gezet en geschilderd. Bos schiet in de lach. "Geen idee wat het is, maar het wordt vast hartstikke leuk."

Nog in lopende tekst zetten: 30 mrt: SGM Walcheren, loc. Elzenlaan. Heeft voor de beste Zippers van de school een flatscreen en een fiets. In totaal blijven 400 leerlingen op school slapen. (misschien leuker dan Gertrudis en als opening)
- zwijssen college : nog nooit meegedaan en nu al 387 leerlingen die mee gaan zippen op 30 mrt.



Ingezonden persbericht