Ingezonden persbericht


Internationaale energieconferentie in Zoetermeer en Delft

Tweehonderdvijftig vertegenwoordigers lokale bestuurders en energiedeskundigen uit 20 landen, komen op 23 en 24 maart bijeen in Zoetermeer en Delft tijdens de conferentie van Énergie Cités. Énergie Cités is een samenwerkingsverband van steden in West, Midden en Oost Europa met hoge ambities op het gebied van energie. De conferentie wordt geopend door Pieter Van Geel, staatssecretaris van milieu. Thema van dit jaar is "lokale samenwerking in het energiebeleid".

Op de internationale energieconferentie komen vragen aan de orde als: Hoe krijgen we energiemaatregelen op lokaal niveau gerealiseerd? Hoe motiveren we lokale partijen om samen te werken? Zijn er Welke inspirerende voorbeelden zijn er van steden waarbij lokale samenwerking effectief is gebleken? Welke rol spelen Bburgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden bij het realiseren van energiebesparing en duurzame energie? zijn allemaal spelers in het lokale energieveld. Tijdens het congres worden deelnemers uitgedaagd om hun creatieve en innovatieve vermogen aan te spreken. Het energievraagstuk vergt dat plaatselijke initiatieven op het gebied van energiebesparing en duurzame energie zichtbaar worden gemaakt én worden uitgevoerd.

Klimaatbeleid Zoetermeer en Delft

Zoetermeer en Delft hebben het klimaatbeleid hoog op de agenda staan. "Nog dit jaar willen wij in Zoetermeer beginnen met de realisatie van een aardgasvulpunt", aldus wethouder Ton Roerig van Zoetermeer. Quote van Delft over warmteneWethouder Rik Grashoff voegt hieraan toe:" Delft timmert flink aan de weg om een lokaal warmtenet van de grond te krijgen om efficiënt gebruik te maken van vrijkomende industriële warmte. In beide steden blijkt dat samenwerking met lokale partners een must is om klimaatbeleid in de praktijk te brengen.t"

Waterstofscooters en ijscokar op zonne-energie
Tijdens de informatiemarkt op vrijdag 24 maart kunnen belangstellenden zich uitgebreid laten informeren over allerlei toepassingen van schone energiebronnen. Tijdens de informatiemarktEen van de publiekstrekkers is er een demonstratie van voertuigen die worden aangedreven door alternatieve duurzame vormen van energie. Te zien zijn onder andere meer een waterstofscooter, een ijscokar op zonne-energie en een bus op aardgas.

Het programma, praktische informatie en het aanmeldingsformulier staan op www.energie-cites.org.

Noot voor de pers
Nadere informatie:
Gemeente Delft: Willem van de Ven, wvdven@delft.nl, tel. 015- 260 2782 Gemeente Zoetermeer: Arjan Heugens, a.heugens@zoetermeer.nl, tel 079-3469861


---- --