Ingezonden persbericht


Domme Dijksma moet nog leren

Kinderkeuze hoogopgeleide vrouwen moet mogelijk blijven

De Jongerenorganisatie voor Vrijheid en Democratie (JOVD) neemt met verbazing kennis van de uitlatingen van Sharon Dijksma. Zij is van mening dat hoogopgeleide vrouwen die er voor kiezen voor de kinderen thuis te blijven, een groot deel van de kosten van de genoten studie terug dienen te betalen. De jonge liberalen keuren dit idee af, aangezien het een verregaande inmenging in de persoonlijke levenssfeer met zich meebrengt en studeren ontmoedigt. De overheid dient geen beleid te voeren dat het krijgen van kinderen aanmoedigt óf ontmoedigt, maar de keuze van individuen te respecteren en hen goed onderwijs te garanderen.

Na de overweldigende winst van de PvdA bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, waarbij ook veel jonge sociaal-democraten in de raden gekozen zijn, zou een meer toekomstgericht beleid verwacht mogen worden. Gezien de uitspraken van Dijksma is dit helaas niet het geval. "Een hoogopgeleide vrouw die ervoor kiest thuis te blijven en niet te werken: dat is kapitaalvernietiging", aldus Dijksma. De jonge liberalen zouden de PvdA er echter op willen wijzen dat de vernietiging van menselijk kapitaal dreigt als dit beleid wordt uitgevoerd!

In de eerste plaats zal dit door de PvdA voorgestelde beleid de keuze tussen studeren of thuisblijven, gelet op de mogelijke financiële implicaties van de keuze om te studeren, alleen maar moeilijker maken. Minder talent zal het hoger onderwijs bereiken en zal daarmee deels verloren gaan. Met name jonge vrouwen met lagere inkomens zullen dan niet gaan studeren, omdat men een te groot financieel risico loopt. Ook wordt het krijgen van kinderen ontmoedigd, terwijl de overheid de keuze voor kinderen aan de mensen zelf moet laten.

Volledigheidshalve wil de JOVD benadrukken dat een goede afstemming van arbeid en zorg, zeker als het gaat om de positie van vrouwen, zeer wenselijk is. Het PvdA-voorstel is echter de verkeerde keuze. De jonge liberalen juichen het toe dat de PvdA leert keuzes te maken, maar nu dient ze nog te leren voor de toekomst te kiezen, met kennis én kinderen!