29
30
31
/> Maart 2006

Volop lente in de paviljoens van de Keukenhof
Zodra het weer milder wordt barst 't ook buiten van de bloeiende bollen
De Keukenhof in Lisse, die vandaag haar poorten voor het publiek opent, heeft buiten wel wat last van het late voorjaar. Maar binnen in de paviljoens staat alles volop in bloei. 'En zodra het weer een beetje milder wordt barst het ook buiten van de bloeiende bloemen', beloofde woensdag algemeen directeur Piet de Vries bij de officiële opening. Veel op de Keukenhof staat dit jaar in het teken van 400 jaar Rembrandt.
Afbeelding
Rembrandts actuele evenbeeld heft het glas op de Rembrandttulp, de prachtige gevlamde bloem die is genoemd naar de grote meester.

De officiële opening van de internationale bloemententoonstelling Keukenhof zou woensdag worden verricht door de schrijver Jan Wolkers, maar dat werd verhinderd door een griepaanval. Wolkers zou als Rembrandt-kenner inhaken op het thema van Keukenhof 2006: de herdenking van de 400e geboortedag van 's lands grootste schilder.

Rembrandttulp
Later doopte Henk Poort, de hoofdrolspeler in de musical over het leven van de kunstenaar, de tulp Rembrandt van Rijn. Henk van der Meyden, directeur van Stardust Theatre en producent van de musical, had even tevoren het beeld 'Ode aan Rembrandt' van Wolkers onthuld, dat voortaan de entree van het vernieuwde Juliana Paviljoen status zal geven.

Zeven miljoen bloembollen
In 2006 is het mooiste lentepark ter wereld geopend van 23 maart tot en met 19 mei. Het 32 hectare grote park toont dan maar liefst zeven miljoen bloeiende bloembollen en doorlopende binnententoonstellingen.

Inspiratie
De trendtuinen en -demonstraties, Japanse tuin en Engelse landschapstuin, eeuwenoude bomen, vijvers en kunstobjecten maken Keukenhof elk jaar weer tot een bron van inspiratie voor elke natuur- en tuinliefhebber. Voor kinderen is er de spannende Bollebozenroute, een doolhof, de dierenweide en een leuke speeltuin. Ook in het nieuwe seizoen staan weer tal van activiteiten op het Keukenhof-programma.

Het weer
Algemeen directeur Piet de Vries liet tijdens de persconferentie weten dat het weer van de afgelopen maanden niet heeft meegewerkt. "Bloei is afhankelijk van de weersomstandigheden. We doen hier niets aan, we kunnen hier ook niets aan doen'.

Afbeelding Herstel
'Dat is aan de ene kant de charme van een natuurpark, maar aan de andere kant kunnen we de openingsperiode niet zomaar verzetten. "De natuur herstelt zichzelf echter, dus wat niet is houden we zeker nog tegoed. We garanderen echter wel bloei in de vier paviljoens, waar wisselende en permanente shows voldoende soelaas bieden," zei De Vries.

Trots
Drs Walter Jansen, voorzitter van het bestuur van de Stichting Keukenhof, legde in zijn openingswoord de nadruk op de trots, die gepast is bij een evenement als Keukenhof.

"Nederlanders," zo zei hij, "hebben de wat merkwaardige eigenschap om alles maar normaal te vinden wat er hier wordt gepresteerd. Nederland heeft een rijke historie en behoort tot de grootste economieën ter wereld. Maar we doen soms alsof we net zo klein zijn als Andorra of Liechtenstein'.

Wereldtop
'Nederland heeft een rijke literatuur- en kunstgeschiedenis en heeft op museumgebied een wereldfaam opgebouwd. Het Concertgebouworkest, het Rijksmuseum en het Nederlands voetbalelftal behoren in hun categorie allemaal tot de wereldtop. Maar in plaats van trots te zijn op deze verworvenheden, bagatelliseren we deze vaak. De wereld slaat ons land vaak hoger aan dan we zelf doen."

Wereldfaam
"Dat geldt tot op zekere hoogte ook voor Keukenhof, een toeristische attractie van wereldfaam," vervolgde hij. "Keukenhof is voor veel Nederlanders het bloemenpark, waar in het voorjaar al die buitenlanders naar komen kijken.

Bollenvelden
"Keukenhof trekt vele honderdduizenden mensen uit de gehele wereld naar Nederland in een periode dat dit toeristisch eigenlijk nog niet kan. Het is te koud voor strandpret en er zitten nog nauwelijks blaadjes aan de bomen. En toch komen al deze mensen naar Nederland. Want daar zijn de bollenvelden. Daar is Keukenhof. Dus daar begint het voorjaar," aldus Jansen

Rembrandtjaar
De 400e geboortedag van Neerlands grootste schilder, Rembrandt van Rijn, is door de toeristische wereld in Nederland aangegrepen om allerlei evenementen te organiseren in de verwachting daarmee honderdduizenden buitenlandse bezoekers te trekken.

Rembrandt
Naast de Rembrandtlezing bij de officiële opening en de doop van de Rembrandttulp door Henk Poort is de praalwagen van Keukenhof, die meerijdt in het Bloemencorso van de Bollenstreek, volledig aan de grote schilder uit de Gouden Eeuw gewijd. Voorts zijn op verschillende plaatsen in het park tulpen uit het Rembrandt-assortiment geplant. Deze dubbele vroege tulp heeft zijn naam te danken aan de gevlamde bloem, die in de tijd van de tulpenwindhandel (1620-1637) bijzonder populair was.

Bloeiend zelfportret
`Rembrandt in bloei' is het prachtige resultaat van de inspanningen van twintig kinderen van buitenschoolse opvang De Compagnon uit Leiden. De 60.000 dubbele vroege tulpen in verschillende kleuren en muscari's, die zij in de afgelopen herfst plantten, vormen nu een 10 x 14 meter groot zelfportret van de beroemde schilder. Deze bijzondere Rembrandt is vanaf medio april aanstaande in volle bloei te bewonderen.

Rembrandttulp overal
De nieuwe Rembrandttulp is niet voorbehouden aan Keukenhof, maar zal ook te bewonderen zijn in Leiden en in Amsterdam. Vijfhonderd bollen zijn geplant onder het borstbeeld van de schilder in de Sleutelstad, terwijl bij de molen De Valk een zelfportret van Rembrandt en zijn echtgenote tot bloei zal komen. En zesduizend tulpen schitteren dit voorjaar op het Rembrandtsplein in Amsterdam.

Workshops
Wie in de voetsporen van Rembrandt wil treden kan dit jaar op Keukenhof terecht. Speciaal voor groepen tot dertig personen zijn workshops schilderen onder leiding van een beeldend kunstenaar te volgen. De inspiratie komt vanzelfsprekend van de bollen en bloemen rondom. Eventueel kan een lunch, picknick of high tea of een rondleiding onderdeel van het programma zijn.

Theater-epos
Op de 400ste geboortedag van de schilder start in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam de grote musical over zijn leven. Rembrandt The Musical brengt vanaf juli de beroemdste culturele zoon des Vaderlands tot leven in een indringend theaterepos in Theater Carré. Henk van der Meyden gaf een toelichting op dit spektakel.

Evenementen
Keukenhof presenteert in 2006 een keur aan evenementen.
* Roofvogeldemonstraties (weekends van 1 april en 6 mei) met uitleg over vele soorten roofvogels -- sommige met een spanwijdte van maar liefst twee meter --, die ook in volle vlucht te zien zijn.
* Zomerbollenweekend (7-9 april), waar niet alleen zomerbollen tegen aantrekkelijke prijzen worden verkocht, maar ook presentaties en demonstraties gegeven. Gidsen van Groei & Bloei verzorgen gratis rondleidingen door het park.

* Easter Parade (Tweede Paasdag 17 april), waarin zelfgemaakte hoeden centraal staan. Extravagant of ingetogen, serieus of humoristisch, lieflijk of stoer ..... Het resultaat is een vrolijke optocht tegen de achtergrond van de fleurig bloeiende bolbloemen.

* Vroege Vogels (Tweede Paasdag 17 april en Moederdag 14 mei) kunnen in alle rust ervaren hoe de dag op Keukenhof begint. Het park is al om 07.00 uur geopend: de ideale gelegenheid om ongestoord te filmen en fotograferen.

* Creatieve workshops onder leiding van artistieke arrangeurs en kunstenaars leren om lentedecoraties met voorjaarsbloemen te maken, te schilderen en te fotograferen en daarna te genieten van een lunch, high tea, picknick en/of een wandeling door het park met een gids.

* Daarnaast heeft Keukenhof nog veel meer te bieden, zoals zeven nieuwe inspiratietuinen, muziekoptredens in het openluchttheater, de grootste overdekte lelietentoonstelling ter wereld, een unieke collectie bronzen beelden, vijftien kilometer wandelpad, kunsttentoonstellingen, restaurants en souvenirwinkels. De ideale omgeving om de lente te proeven!

Noot voor de redactie,