Stichting Criminaliteitbestrijding start offensief stalking

St. criminaliteitbestrijding

Stichting Criminaliteitbestrijding start offensief stalking & bedreiging

De stichting criminaliteitbestrijding Nederland is in samenwerking met een aantal, door Justitie, erkende instellingen en Slachtofferhulp Nederland een offensief gestart om stalking en bedreiging te bestrijden.

Het project, genaamd AORTA, is gestart in de regio Hollands Midden, een van de regio's waar relatief veel klachten gemeld worden. In het recente verleden kon Slachtofferhulp Nederland de slachtoffers 'slechts' voorzien van informatie en advies. Nu kunnen de medewerkers van de Stichting de slachtoffers van stalking doorverwijzen naar de Stichting Criminaliteitbestrijding Nederland, die op haar beurt de daders kan opsporen en effectief kan bestrijden middels een nieuwe en unieke werkwijze genaamd AORTA.

De daders kunnen indien nodig door tussenkomst van de Stichting worden opgespoord en actief worden bestreden, waarbij de veiligheid, anonimiteit en maatschappelijke ondersteuning van het slachtoffer centraal staat. Gedurende het traject, wat gemiddeld twee maanden in beslag zal nemen, werken diverse stichtingen, instellingen, bedrijven en advocaten nauw samen om te zorgen dat het slachtoffer gevrijwaard zal worden van de criminele activiteiten van de dader(s). Opmerkelijk is overigens dat de schade die geleden is door het slachtoffer en de kosten die de diverse partijen hebben gemaakt verhaald kunnen worden op de dader.

In de ontwikkelingsfase van het protocol zijn reeds vijftig dossiers behandeld waarbij 98% van deze dossiers met succes werd afgesloten. Al voor het project is gestart blijkt deze Nederlandse werkwijze dus een succes te zijn en uniek in de wereld. Vanuit het buitenland is dan al door diverse partijen interesse getoond. Het succes van het AORTA protocol is voornamelijk te wijten aan het feit dat de dader op geen enkele manier meer in contact kan treden met het slachtoffer, waardoor hij de controle over de situatie steeds verder zal verliezen en er uiteindelijk niets anders opzit dan zijn belaging te staken. Aansluitend levert de Stichting Criminaliteitbestrijding Nederland de bevindingen aan bij de juiste instanties waardoor er vrij snel een civiele danwel een strafrechtelijke procedure gestart kan worden tegen de dader.

Het project wat nu van start is gegaan in Hollands Midden zal een half jaar duren. Aansluitend zal, na gebleken succes, het project in geheel Nederland van start gaan.

Indien u meer informatie wenst kunt u contact opnemen met de Stichting Criminaliteitbestrijding Nederland op telefoonnummer: 020-5616236

Stichting Criminaliteitbestrijding Nederland
S.Hendriks