Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 23 maart 2006

Detailhandel wil meebeslissen bij vorming
interne markt voor betalingsverkeer

Winkeliersorganisatie Platform Detailhandel Nederland heeft bij de Europese Commissie zijn zorgen geuit over recente ontwikkelingen die moeten leiden tot een interne markt voor betalingsverkeer, de zogenaamde Single Euro Payments Area (SEPA). Met name vreest het Platform voor het verdwijnen van efficiënte Nederlandse betalingsproducten zoals PIN en automatische incasso. Tevens wil het Platform benadrukken dat de overgang naar nieuwe ­ Europabrede ­ producten torenhoge kosten met zich meebrengt.

De `Single Euro Payments Area' (SEPA) wordt voorbereid door de European Payments Council (EPC), die de Europese bancaire industrie vertegenwoordigt. Met de Europese Unie hebben de banken afgesproken dat uiterlijk in 2010 SEPA is gerealiseerd en dat vanaf 2008 de banken hun systemen op orde hebben. Het doel is om te komen tot een eenvormige markt voor betalingsverkeer waarbij grensoverschrijdend betalen binnen de Eurozone "even gemakkelijk en goedkoop" wordt als binnenlandse transacties.

De Europese Commissie volgt de ontwikkelingen op de voet en polst momenteel belanghebbende partijen, waaronder het Platform, over hun zienswijzen.

Het Platform heeft de Europese Commissie laten weten bezorgd te zijn over de totstandkoming van SEPA. Immers, winkeliers spelen een grote rol in het betalingsverkeer en maken veel kosten bij het aanbieden van verschillende betaalmogelijkheden zoals PIN, chipknip en creditcard. Een eventuele overgang naar een nieuw systeem in het kader van SEPA heeft grote gevolgen voor winkeliers en hun klanten.

Het Platform wil niet dat nieuwe betaalproducten duurder zullen zijn dan de huidige efficiënte producten die we in de Nederlandse markt kennen, zoals PIN. Het Platform roept de Europese Commissie dan ook op te waarborgen dat de nieuwe betaalmethoden niet duurder zijn en minstens ook even veilig en efficiënt als de beste producten in de huidige markt. Henk van den Broek, voorzitter van de stuurgroep betalingsverkeer van het Platform Detailhandel Nederland: "winkeliers worden onvoldoende betrokken bij de discussies over SEPA, terwijl juist zij degenen zijn die de nieuwe producten gaan gebruiken. Daarom eisen we van de EPC en de Europese Commissie nu snel duidelijkheid over de producten die op de markt gaan komen, hoe die producten gaan werken en wat ze gaan kosten".

Om tot een succesvolle implementatie van producten binnen SEPA te komen is overleg met winkeliers onontbeerlijk.

Het Platform Detailhandel Nederland is een samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Zij vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.



Ingezonden persbericht