Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 072 TR
Datum: 22 maart 2006

Onderzoek naar staat onderhoud historische
boerderijen in Fryslân

In opdracht van de provincie Fryslân start de Monumentenwacht dit voorjaar met een onderzoek naar de staat van onderhoud van historische boerderijen in Fryslân. Het gaat om boerderijen die voor 1940 zijn gebouwd. De provincie laat dit onderzoek uitvoeren omdat zij het belangrijk vindt dat historische boerderijen behouden blijven voor de toekomst.

Het onderzoek moet inzicht geven in de omvang van de achterstand in onderhoud. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om stimulerende maatregelen te treffen voor de instandhouding van boerderijen, bijvoorbeeld voorstellen voor betere subsidiemogelijkheden.

Fryslân telt ongeveer 9000 historische boerderijen. Een selectie van ongeveer 60 boerderijen wordt in het onderzoek betrokken. De boerderijen zijn geselecteerd op basis van verschillende factoren als de functie van de boerderij (agrarisch of niet-agrarisch), bouwjaar, boerderijtype en status (bijv. rijks-, gemeentelijk monument of geen specifieke status).

De eigenaren van de boerderijen ontvangen van de Monumentenwacht een inspectierapport met informatie over de staat van onderhoud van de boerderij. Ook wordt in het rapport aangegeven welk onderhoud in de komende 6 jaren moet worden verricht en tegen welke kosten. Daarnaast krijgen de eigenaren de 'Onderhoudswijzer voor de Boerderij' uitgereikt met daarin informatie over de praktijk van het onderhoud. Verder krijgen ze advies over de financiële mogelijkheden (fiscale aftrek, subsidiëring) bij het onderhoud. N
Het onderzoek naar boerderijen komt voort uit de in 2004 vastgestelde Nota Erfgoed en moet in januari 2007 zijn afgerond. 5


---- --