KNMG

KNMG en andere koepels bezorgd over voortgang invoering EMD en EWD

De KNMG heeft u de laatste twee jaar zeer geregeld op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen op het gebied van ICT in de zorg. Het zat er aan te komen, en we dachten allemaal dat eind vorig jaar de invoering van het Elektronisch Medicatiedossier (EMD) en het elektronisch waarneemdossier voor huisartsen (EWD) een feit zou zijn. Helaas blijkt dat voorlopig niet het geval te zijn.

De KNMG is lid van het Bestuurlijk Ict Overleg Zorgverleners (BIOZ). Andere leden zijn AVVV (verpleegkundigen), Orde van Medisch Specialisten, Nederlands Huisartsen Genootschap, NMT (tandartsen), KNMP (apothekers) en KNGF (fysiotherapeuten). Deze zeven koepels behartigen de belangen van de zorgverleners op het gebied van ICT in de zorg (met name de ontwikkeling en invoering van de elektronische opslag en uitwisseling van patiëntengegevens). Vanuit BIOZ hebben enkele afgevaardigden zitting in het bestuur van NICTIZ, het Nationaal ICT Instituut in de Zorg. BIOZ is van meet af aan voorstander geweest van de snelle ontwikkeling en implementatie van (onderdelen van) het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) en heeft er, zowel in NICTIZ verband als voor de achterban, steeds alles aan gedaan om dat mogelijk te maken. In oktober / november 2005 heeft het ministerie van VWS, mede op verzoek van de Tweede Kamer, de regie over de feitelijke invoering in de praktijk van de eerste onderdelen van het EPD overgenomen van NICTIZ. De taak van NICTIZ is daarmee beperkt tot strategisch beleid, de ontwikkeling van de benodigde ICT architectuur en het uittesten van applicaties. BIOZ maakt zich nu ernstige zorgen over het feit dat er sinds de overname door VWS geen merkbare vorderingen meer zijn in de implementatie van het elektronisch medicatiedossier (EMD) en het elektronisch waarneemdossier huisartsen (EWD).

Het gevolg van deze stagnatie is, dat het draagvlak voor introductie van (onderdelen van) het EPD in het veld dreigt af te kalven. Ook boeten zowel de veldpartijen (verenigd in BIOZ) die deze ontwikkeling moeten dragen, als ook NICTIZ aan geloofwaardigheid en slagkracht in. Dit is rampzalig voor een snelle en breed gedragen invoering van ICT in de zorg. BIOZ vindt dat het zinvol kan zijn om enerzijds strategie, architectuur en uittesten, en anderzijds de implementatie van toepassingen van elkaar te onderscheiden, maar vindt dat deze activiteiten niet te scheiden zijn. Beide trajecten kunnen uitsluitend in nauwe onderlinge samenhang plaatsvinden. Het onderbrengen bij twee verschillende bestuurlijke gremia (NICTIZ en VWS) leidt, zoals BIOZ al in november 2005 opmerkte, tot een situatie dat partijen naar elkaar verwijzen respectievelijk op elkaar wachten. Daardoor komt, zoals nu blijkt, de voortgang van de implementatie van EMD en WDH feitelijk tot stilstand.

De koepels van zorgverleners, verenigd in BIOZ, maken zich er als voorheen sterk voor dat de ontwikkeling en implementatie van (onderdelen van) het EPD voortvarend plaatsvinden. Wij zien daartoe alleen de mogelijkheid als er nu op zeer korte termijn wordt gestart met de "uitrol" van EMD en WDH. Ook moet er snel een nauwe bestuurlijke en operationele samenhang worden gecreëerd tussen enerzijds de functies strategie, architectuur en uittesten (nu NICTIZ), en anderzijds de functie implementatie (nu VWS). Daarbij is de nauwe betrokkenheid van de veldpartijen, zoals die nu bij NICTIZ bestaat, een conditio sine qua non. Tenslotte moeten er garanties komen dat zorgverleners gecompenseerd worden voor daadwerkelijke meerkosten, voortvloeiend uit de invoering van de nieuwe e-dossiers. Ook dat is niets minder dan een stimulans voor hen, om snel van deze technologie gebruik te gaan maken als hij er eenmaal is.

Als u vragen of opmerkingen heef, kunt u mailen met L. Wigersma, directeur beleid KNMG, L.Wigersma@fed.knmg.nl