P E R S B E R I C H T


Amersfoort, 23 maart 2006


Lichte omzetgroei DHV Groep


De (autonome) omzetgroei van de DHV Groep in 2005 heeft voornamelijk plaatsgevonden in het buitenland, de omzet in Nederland stabiliseerde.

De internationale groei werd gerealiseerd in Europa en Noord-Amerika. De acquisitie eind 2005 van een meerderheidsbelang in Stewart Scott International (SSI), die DHV een leidende positie geeft in Zuid-Afrika, zal met ingang van 2006 in de resultaten worden verwerkt.

De winstontwikkeling bleef achter door de lage winstgevendheid van een aantal bedrijfsonderdelen, alsmede door kosten gemoeid met het inrichten van het DHV Global Engineering Center in India en door herstructureringskosten.

Op het gebied van innovatie is de positie van de DHV Groep versterkt, onder meer met de nieuwe waterzuiveringstechnologie (NeredaTM) en door investeringen in de transport- en mobiliteitsmarkt.


Financiën

De DHV Groep sluit 2005 af met een omzetgroei van 2,2% naar E 300,6 miljoen (E 294,1 miljoen in 2004). De operationele marge stond onder druk, het bedrijfsresultaat nam met circa 30% af tot E 5,5 miljoen. Het nettoresultaat bedraagt E 3,7 miljoen (E 4,1 miljoen in 2004). De balansverhoudingen (solvabiliteit 37,4%) vertoonden een verbetering, de cash flow bleef op peil.


Vooruitzichten 2006 en verder

De positieve ontwikkeling van de verkopen in 2005 passen in de doelstelling om in 2009 60% van de omzet buiten Nederland te realiseren (thans 43%). Focus is op Europa en Noord-Amerika. In de markt van mobiliteit (wegen, spoorwegen, havens en met name luchthavens) wil de DHV Groep haar positie uitbouwen, net als op het gebied van parkmanagement en asset management. De positie in de publiek-private sector wordt vergroot door in te zetten op de combinatie van techniek, financieringskennis en management voor grootschalige projecten.

Spraakmakende opdrachten
. Voor de versterking van de Nederlandse kust voert DHV drie belangrijke planstudies uit: voor de Delflandse kust en het Flaauwe Werk in opdracht van Provincie Zuid-Holland en voor West-Zeeuws-Vlaanderen in opdracht van Provincie Zeeland.
. Met NeredaTM heeft DHV De Vernufteling 2005 gewonnen voor het meest innovatieve project van Nederlandse ingenieursbureaus van het tijdschrift De Ingenieur. De kracht van NeredaTM zit in de toepassing van aërobe slibkorrels bij afvalwaterzuivering; deze bezinken sneller dan gewoon slib.
. Voor de luchthaven van Johannesburg in Zuid-Afrika ontwikkelen de DHV-dochterondernemingen NACO en SSI een strategisch masterplan dat voorziet in een capaciteitsuitbreiding tot 60 miljoen passagiers per jaar.
. DHV ontwerpt het nieuwe hoofdkantoor van de Vietcombank (Bank for Foreign Trade of Vietnam) in Ho Chi Minhstad. Het wordt met 150 meter het hoogste gebouw van Vietnam.
. Een consortium met DHV en Indonesische dochteronderneming MLD ontwikkelt een masterplan voor kustbescherming en waterkering om Aceh en Nias te beschermen tegen tsunami's.


Versterking strategisch netwerk

. Het belang in SSI is uitgebreid van 32% naar 65% om de positie op het Afrikaanse continent te versterken. DHV is het eerste Nederlandse advies- en ingenieursbureau met een meerderheidsbelang in een Zuidafrikaans consultancybureau.
. SSI heeft in het Zuidafrikaanse bureau Bohlweki Environmental een meerderheidsbelang verworven om de positie op de milieumarkt te verbeteren.
. Om de positie op de mobiliteitsmarkt te versterken, is het onderzoeks- en adviesbureau Traffic Test overgenomen van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen).

+ + + + +