Controversiële domeinnaam "Oranjehelm.nl" te koop op internet

NEDERLAND, 20060323 -- De omstreden domeinnamen "Oranjehelm.nl" en "Duitsehelm.nl" zijn vanaf vandaag te koop op internet. De producent "JaBo Producties" heeft dit na een intern overleg besloten. Via de advertentiesite Speurders.nl zullen de domeinnamen verkocht worden aan de hoogste bieder. Commercieel gezien is zijn het zeer interessante domeinnamen, met enkele duizenden unieke bezoekers en de hoogste posities bij o.a. Google, Lycos en Yahoo.


De helm is zo omstreden omdat met de oranje gekleurde Duitsehelm snel een link werd gelegd met het nazi Duitsland verleden. Menig omroep of dagblad heeft uitgebreide aandacht besteed aan deze oranjehelm. Nadat de website oranjehelm.nl in september 2005 online ging werd dit aanvankelijk niet opgepakt door de media. Echter toen in januari bekend werd dat de oranje gekleurde Duitsehelm een gekopieerd idee is, kreeg de helm volledige media aandacht. Het helmverbod van de KNVB deed nog eens extra stof opwaaien wat een compleet averechts effect teweeg bracht.

De producent JaBo Producties heeft de KNVB vorige week nog wel in de gelegenheid gesteld om de omstreden domeinnamen onderhands te bemachtigen. De KNVB heeft hier niet op gereageerd. Een gemiste kans voor de KNVB om met relatief weinig middelen (een website) haar standpunt over de oranjehelm duidelijk te maken.

Uitgangspunt bij de ontwikkeling van de oranjehelm was het inzetten van de helm bij promotionele doeleinden van A-merken, liefst controversieel. De helm werd aanvankelijk voor een groot sigaretten merk bedacht. Met een aardige knipoog naar vroeger en de reclame sancties voor dergelijke producten van nu. Te denken valt aan een bedrukking van onder andere "R.U. Lucky überhaupt?" hiermee zou Europa, met helmen in alle kleuren, "heroverd" worden. Als gevolg van de negatieve publiciteit hebben de marketeers van A-merken niet de zogenaamde "guts" gehad om de free publicity terug te rekenen naar onbetaalbare waarde aan naamsbekendheid. Een tegenvaller van enkele miljoenen te produceren items is het gevolg voor de originele bedenkers.

Of de oranjehelm helemaal uit productie gaat durven de bedenkers niet te garanderen. Er zijn nog tal van aanbieders die op marktkramen en websites soortgelijke helmen willen verkopen. Echter gaan de bedenkers nu het volgende oranje item uitwerken; de "Duitsehelm lolly", in de hoop dat hier positiever op gereageerd wordt.

Vanaf vandaag kan op Speurders.nl geboden worden op de domeinnamen; oranjehelm.nl, duitsehelm.nl, hollandhelm.nl, hollandlegioen.nl en oranjeknaller.nl.




Van de Water